fallback

Tesla дебютира на пазара в Тайланд, без да дава обещания за инвестиции в производство

Компанията ще се възползва от двустранното споразумение между Банкок и Пекин, което освобождава от мита произведените в гигафабриката в Шанхай електромобили

13:09 | 07.12.22 г.

Tesla Inc. направи официален дебют на пазара в Тайланд, като това е едва втората страна в Югоизточна Азия, в която навлиза американският електромобилен концерн, съобщава Nikkei Asia Review.

Правителството на Тайланд се стреми да привлече повече чуждестранни компании, предлагайки щедри стимули при наличие на местно производство.

Онлайн резервациите на Model 3 и Model Y стартираха в сряда (7 декември), като първите бройки, които ще бъдат доставени на клиентите в Тайланд, се очакват през първото тримесечие на 2023 г. Електрическият седан Model 3 ще се предлага на базова цена от 1,76 млн. бата (50 хил. долара), а основната версия на Model Y ще струва 1,96 млн. бата.

Американският производител отвори първия си търговски обект в Тайланд в луксозния търговски център Siam Paragon в Банкок, с планове за инсталиране на най-малко 10 зарядни станции в страната до края на следващата година. Първият шоурум на Tesla в Югоизточна Азия отвори врати в Сингапур миналата година.

Компанията, ръководена от милиардера Илон Мъск, навлиза в Тайланд в момент, когато започва сезонът на засилени продажби на автомобили. Китайските конкуренти BYD и Great Wall Motor представиха свои модели на годишното международно автомобилно изложение в страната, където последният показа четири нови превозни средства за тайландския пазар.

Tesla продължава да е лидер пред BYD при глобалните продажби на изцяло електрически коли, но китайската компания победи Tesla при общите продажби на електрифицирани превозни средства, с батерии и плъгин хибриди, през последните три месеца.

Tesla ще доставя на тайландските си клиенти вносни автомобили от своята фабрика в Шанхай, която вече работи на пълен капацитет, след като беше изправена пред потенциални прекъсвания на електричеството през лятото.

Въпреки че президентът на Индонезия Джоко Уидодо се срещна с Мъск през май, за да обсъдят евентуално местно производство и инвестиции от страна на Tesla, наличната инфраструктура в Тайланд може да накара американската компания да избере тази страна за нова производствена база.

По-рано тази година германската група Mercedes-Benz стартира производството на своя електрически EQS в Тайланд, докато Great Wall Motor и BYD планират да произвеждат електромобили на местно ниво в рамките на три години.

В момента Tesla няма планове да инвестира в производствени мощности в Тайланд, сподели представител на компанията пред Nikkei Asia. Правителството на страната намали данъка върху вноса на електрически превозни средства от 8% на 2% за чуждестранни производители, които се ангажират да започнат местно производство в рамките на определен период от време. Но Tesla ще се възползва от двустранното споразумение между Банкок и Пекин, което я освобождава от мита.

Цената на базовата версия за Model Y е по-висока от тази на конкурентните средни SUV модели. Електрическият Atto 3 на BYD се продава в Тайланд за 1,4 млн. бата, а bZ4X на Toyota се предлага срещу 1,8 млн. бата. BYD обеща да достави 5000 автомобила до края на годината при по-ниски данъци относно бъдещото производство – привличайки онези потребители, които искат да избегнат високите цени на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 07.12.22 г.
fallback
Още от Новини виж още