IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony строи нов завод за полупроводници в Тайланд с фокус върху автономните коли

Новото съоръжение ще струва над 70 млн. долара и ще бъде въведено в експлоатация през 2025 г.

15:38 | 11.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Sony Group ще създаде завод за полупроводници в Тайланд, тъй като японската технологична корпорация се стреми да ограничи производствените разходи и да изгради верига на доставки, устойчива на извънредни ситуации чрез по-широко позициониране на своите световни производствени бази, съобщава Nikkei.

Звеното Sony Semiconductor Solutions ще инвестира приблизително 10 млрд. йени (70,7 млн. долара) в изграждането на нова сграда в рамките на съществуваща производствена база в централен Тайланд. Строителната дейност вече е в ход, като се очаква заводът да бъде въведен в експлоатация през март 2025 г.

Новото съоръжение ще произвежда вид сензор за изображения, който частично автономните коли използват за идентифициране на пешеходци и препятствия.

Компанията ще наеме 2000 служители в завода.

Предварителният процес на създаване на схеми върху пластини, ключов компонент при полупроводниците, ще бъде извършван в Япония. Заводът в Тайланд ще обработва пластините и ще ги компилира в тънки чипове, които след това ще бъдат покривани с колофон.

Готовите продукти ще се изнасят в световен мащаб.

Въпреки че първият процес изисква високо ниво на експертни познания, при втория от основно значение е размерът на работната ръка и броя на машините. Поддържането на ниски разходи за труд е ключов фактор за постигане на конкурентоспособност, така че работата в Тайланд, където разходите за труд са относително ниски, ще бъде от полза за Sony.

В момента компанията управлява повечето от сложните технологични процеси и обемната работа при автомобилните сензори в своите заводи в Япония. Сега Sony планира да съсредоточи местната си дейност върху по-комплексните процеси и да прехвърли останалата работа в Тайланд.

Глобалното предлагане на полупроводници беше прекъснато в началото от пандемията от коронавирус, с което се наруши производството на електронни устройства и автомобили. С разпределянето на производствените процеси в международен план Sony иска да създаде система, която да ѝ позволи непрекъснато да доставя продукти на своите клиенти дори в случай на бедствие или пандемия.

Големите производители на полупроводници като Intel също иска да децентрализират своите производствени бази.

Въпреки че търсенето на полупроводници, използвани в персоналните компютри и смартфони, намалява, търсенето на автомобилни чипове остава силно на фона на ускоряващата се цифровизация и електрификация в сектора.

Очаква се пазарът на сензори за изображения да достигне 26,9 млрд. долара до 2026 г., което би представлявало 30% увеличение в сравнение със стойността през 2021 г. Sony е най-големият производител на сензори за образи в света, контролирайки около половината от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още