IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Tesla за Азия ще ръководи разширяването на гигафабриката в Тексас

Tesla привлича Том Джу през 2014 г., за да подкрепи изграждането на мрежа от супербързи зарядни станции

12:19 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Милиардерът и предприемач Илон Мъск е назначил представител на ръководството на Tesla Inc. в Китай, отговарял за изграждането на гигафабриката в Шанхай, за да помогне за управлението на завода на производителя на електрически автомобили в Остин, Тексас, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Том Джу - който се присъединява към Tesla през 2014 г., за да подкрепи плановете на концерна за изграждане на мрежата от супербързи зарядни станции, след което поема ръководството на операциите на компанията в Азиатско-Тихоокеанския регион – е взел със себе си част от своя инженерен екип от Китай, за да надзирава разширението на тексаската гигафабрика. В съоръжението се сглобява моделът Model Y, като се планира там да се произвежда и пикапът Cybertruck.

Не е ясно за колко време Джу ще пребивава в Остин и дали ще запази отговорностите си за Азия, добавят източниците.

Tesla се опитва да увеличи производството в своята най-нова фабрика, която беше въведена в експлоатация през пролетта. Глобалният лидер при електрическите превозни средства първоначално планираше да произвежда там Model Y, залагайки на новите клетки тип 4680. Впоследствие Мъск определи фабриката в Остин като „пещ за пари“. В крайна сметка Tesla се довери на по-старите клетки тип 2170, като се има предвид, че новите батерийни клетки не са готови за масово производство.

Придобиването на Twitter от Мъск за 44 млрд. долара събуди сред фенове и инвеститори опасения за това как той разпределя времето си между многобройните си задължения в своите компании, което в крайна сметка доведе до ценови спад на акциите на Tesla.

Години наред Джу изпълнява ролята на основен ръководител на Tesla в Китай, най-големият пазар на американската компания. Фабриката в Шанхай произвежда електромобилите Model 3 и Model Y. Наскоро капацитет на завода беше увеличен до около 1 млн. превозни средства годишно, като доставките през миналия месец нараснаха до рекордните 100 291 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още