IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla иска да изпомпва самостоятелно вода за своята фабрика в Грюнхайде

Това дава нов повод на местните екологични групи да критикуват компанията заради прекомерната консумация на вода в район с оскъдни запаси

15:15 | 07.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дискусиите относно употребата на вода в гигафабриката на американския електромобилен концерн Tesla Inc. в Грюнхайде, Германия, продължават, съобщават германските медии Stern и RTL. Според последната информация компанията, ръководена от милиардера и предприемач Илон Мъск, ще изпомпва самостоятелно вода за своите операции край Берлин.

„Tesla търси подходящи и продуктивни запаси от подземни води“, потвърждава новината Марлис Гьорсдорф, технически директор на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на Фюрстенвалде (Zweckverband Wasserversorgung Fürstenwalde), цитирана от Automobilwoche.

Както се очакваше, проектът срещна критиките на екологичните организации.

„Не само природата ще пострада много от по-нататъшната употреба на вода, но и снабдяването с питейна вода за цял регион също ще бъде застрашено“, изтъква Кристиане Шрьодер, управляващ директор на Бранденбургския съюз за защита на природата (NABU). Той добавя, че организацията възнамерява да се обърне към съда. 

Щефен Шорхт от гражданската инициатива „Грюнхайде" също изрази своето възмущение от новината. „На Tesla не е позволено самостоятелно да изпомпва вода или да разширява фабриката. Консумацията на вода вече е ограничена в някои райони. Фактът, че Tesla изкопава водата от нас, е неприемлив“, изтъква той.

За потреблението на вода от фабриката на Tesla се води дълъг спор, като се има предвид, че районът около Грюнхайде е известен с оскъдните си водни запаси. Като се има предвид готовността на Tesla да извлича вода, вероятно компанията се стреми да разшири фабриката. Предстои да бъдат застроени още 100 хектара от комплекса. Според Tesla в момента в завода с площ от 300 хектара работят около 7 хил. служители. Първоначалните планове на компанията предвиждат броят на служителите да бъде увеличен до 12 хиляди, а годишното производство да нарасне до 500 хил. превозни средства.

През лятото в завода се изграждаха по 1000 автомобила на седмица, което е едва една десета от пълния капацитет на съоръжението. Компанията планира да изгражда по 5000 електромобила седмично към първото тримесечие на 2023 г.

Tesla използва около 2,2 куб. м вода за производството на всеки автомобил в Грюнхайде – като тук се включва и планираното производство на батерии в съседното съоръжение, част от същия комплекс.

В края на септември местната противопожарна служба потуши голям пожар на територията на фабриката , като около  800 куб. метра картон, хартия и дървени отпадъци в открито помещение за рециклиране, намиращо се в североизточната част на комплекса, изгоряха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още