IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продължава да увеличава производството в Грюнхайде

Намаляването на потреблението на вода в производствените процеси остава основна цел за компанията

22:13 | 12.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg
Снимка: Jordan Vonderhaar/Bloomberg

Почти шест месеца след откриването на първия завод в Европа на американския производител на електрически автомобили Tesla Inc. в Грюнхайде, малък град близо до Берлин, стотици инвеститори присъстваха на церемонията по откриването на съоръжението, увеличаването на производството в новата фабрика напредва „много добре“, изтъква компанията, цитирана от Automobilwoche.

Tesla не предоставя конкретни цифри. През лятото в завода се изграждаха по 1000 автомобила на седмица, което е едва една десета от пълния капацитет на съоръжението.

Според информация на ДПА компанията планира да изгражда по 5000 електромобила седмично към първото тримесечие на 2023 г.

Tesla се стреми да намали потреблението на вода във фабриката, притисната от местните екологични организации. Редукцията на потреблението на прясна вода остава ключова цел за компанията. Tesla използва около 2,2 куб. м вода за производството на всеки автомобил – като тук се включва и планираното производство на батерии в съседното съоръжение в Грюнхайде, част от същия комплекс.

Потреблението на вода може да бъде намалено, наред с други неща, чрез използване на хибридни охладителни кули или химическо чистене на частите на системата. Според Tesla средната консумация на вода в индустрията доближава 4 куб. м.

Не е ясно кога ще бъде открита новата фабрика за батерии.

В неделя (11 септември) местните жители имаха възможността да задават въпроси на ръководството на завода относно логистиката, водоснабдяването, опазването на околната среда и водоемите, планираното производство на клетки и разширяването на капацитета на място в комплекса на компанията. Според Tesla на събитието са присъствали над 500 души. Служителите са били разпределени в 14 секции в зависимост от темата.

През октомври 2021 г. Tesla покани местните жители на деня на отворените врати в новата фабрика - още преди откриването ѝ. На събитието присъстваше и ръководителя на концерна Илон Мъск, който последно посети фабриката в началото на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още