IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира да изгради фабрика за обработка на литий в Тексас

Съоръжението ще обработва суровината, която впоследствие ще се транспортира до други обекти на компанията, където се произвеждат батерии

10:39 | 09.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. е информирал властите на щата Тексас, че обмисля изграждането на „съоръжение за рафиниране на литиев хидроксид“ в окръг Нюейсис, което компанията определя като „първото по рода си в Северна Америка“, съобщава Bloomberg, цитирайки заявление за данъчни облекчения на Tesla, изпратено до Тексаската контролна служба.

Ако съоръжението бъде изградено, то ще може да преработва суровини за производство на батерии, като полученият литиев хидроксид ще бъде „опакован и изпращан с камиони и железопътен транспорт до различни обекти за производство на батерии на Tesla“.

Според компанията процесът, който ще използва тя, е „иновативен и проектиран да консумира по-малко опасни реагенти и да създава използваеми странични продукти за разлика от конвенционалния процес“.

Строителството може да започне веднага след четвъртото тримесечие на 2022 г., но няма да достигне търговско производство преди четвъртото тримесечие на 2024 г. Tesla е заявила пред щата, че съоръжението може да бъде разположено навсякъде по крайбрежието на Залива на САЩ.

В документа се посочва, че компанията допуска това съоръжение да бъде изградено и в съседна Луизиана.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск прекара голяма част от миналата година в агитиране за бързо развитие на добива на литий в Северна Америка.

„Бих искал още веднъж да призова предприемачите да навлязат в бизнеса с рафиниране на литий. Добивът е сравнително лесен, рафинирането е много по-трудно“, изтъква Мъск по време на обявяването на финансовите резултати на Tesla за второто тримесечие през юли. „Не можете да загубите, това е лиценз за печатане на пари“, добавя той.

Десетки проекти за подобни рафиниращи съоръжения вече се строят или планират в други страни, включително в Германия и Австралия.

Albemarle Corp., най-големият производител на литий в света, планира да построи нов обект за преработка на суровината в югоизточната част на САЩ.

В момента Китай доминира в сферата на обработката на литий и може да се похвали с повече от половината от глобалния капацитет за рафиниране.

Съоръжението за добив на литий на Tesla ще помогне на империята на компанията в Тексас да се разрасне допълнително. Освен новата автомобилна фабрика в Остин, която започна производство по-рано тази година, Мъск изгради голяма база за изстрелване на ракети в Бока Чика. Неговата компания за изграждане на подземни тунели The Boring Company също развива проекти в щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още