IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW вижда розово бъдеще за двигателите с вътрешно горене

Стратегията ни е да оставим моделите с вътрешно горене на пазара за момента, тъй като те са много популярни в много региони, казва Оливер Блуме

10:37 | 30.12.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg
Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg

Новият ръководител на Volkswagen Оливер Блуме поставя много по-различен фокус от своя предшественик Херберт Дийс, който искаше да ориентира групата изцяло към електромобилността. 

В интервю за списание Аuto Motor und Sport Блуме обявява, че много модели с вътрешно горене все още имат бъдеще, например при марката Porsche. „Нашата стратегия е да оставим моделите с вътрешно горене на пазара за момента, тъй като те са много популярни в много региони на света. В същото време увеличаваме интереса и продажбите на изцяло електрическите модели“, казва той. 

За опазването на климата трябва да се мисли „цялостно", разяснява плановете си Блуме. „Електрическата мобилност е важна линия в това отношение. В същото време в света има повече от един милиард съществуващи превозни средства. Те ще се движат по пътищата десетилетия наред", обяснява шефът на VW.

„Електронните горива  (E-Fuels) са ефективно и допълващо решение за този проблем. Бензиновите автомобили могат да работят с тях по почти въглероднонеутрален начин. Така всички превозни средства могат да дадат своя принос за намаляване на емисиите на CO2 - независимо от вида на задвижването. Освен това, като водородно производно, електронните горива могат да се смесват отлично с изкопаеми горива. А всеки процент от сместа е принос към опазването на климата“, казва Блуме. 

Критики към електронните горива

Дийс, предшественикът на Блуме, отхвърляше електронните горива поради ниската им ефективност и, подобно на други критици, критикуваше високата консумация на електроенергия при производството на синтетични горива. Следователно те биха били много скъпи и неефективни, гласи аргументът му. Освен това, за разлика от електрическите превозни средства, при изгарянето на електронни горива автомобилите отделят вреден за климата въглероден диоксид.

През юни министрите на околната среда на ЕС решиха, че от 2035 г. в съюза ще се регистрират само нови автомобили без емисии на CO2. Въпреки това, по настояване на Германия и други страни, споразумението оставя отворена възможността превозните средства с вътрешно горене, задвижвани с електронни горива, да могат да бъдат регистрирани и след 2035 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
За кой ли път ще напиша - СО2 няма никакво отношение към глобалното затопляне. Както фреонът нямаше никакво отношение към "озоновата дупка". Новите Остап Бендеровци вече ни продават не само водата, но и въздуха. И вместо да залесяват, изсичан горите, а после пускат заводи, които да утилизират СО2 от въздуха. Без да връщат кислород, както е при растенията. Чудничко, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
До: mvr0306 Стига с Московската пропаганда, ве! Може газ, нафта, бензин и въглища да няма, но ток ще има винаги и колкото искаш. Те ти контакта, зареждай на воля ;). За целия цикъл - литият е силно отровен, добивът и утилизацията са скъпи и мръсни процеси. Но те са ТАМ, някъде. А замърсяването от запрашеност и износване на гумите не зависи от горивото. Ама *** обяснявай на зелени кратуни. Мисия невъзможна. Пример - "озоновата дупка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
mvr0306
преди 1 година
Сори, какви са тези електронни горива? Пък и отделно не разбрах, ако автомобила при движението си не отделя СО2, означава ли това че той е напълно или по по-малко СО2 замърсяващ спрямо автомобил с ДВГ? Имам предвид да се вземе предвид целия цикъл на производство на химикалите за батерията, производството на фотоволтаиците, утилизацията на батериите, изграждането на хиляди електростанции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още