IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливер Блуме прекрати проекта на Audi за автономни коли Artemis

Сега софтуерните операции ще бъдат прехвърлени на Volkswagen Commercial Vehicles, която разработва автономен ID Buzz

15:58 | 05.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливър Блуме реорганизира софтуерното планиране в рамките на групата и най-накрая „дръпна шалтера“ на някогашния многообещаващ проект. Фабриката на компанията в Брауншвайг сега поема едно от най-проблемните начинания, оставено от предшественика на Блуме Херберт Дийс, пише Automobilwoche.

Проектът Artemis, който беше изоставен напоследък и който целеше да създаде високоефективен електрически автомобил за марката Audi през 2024 г., най-накрая бива погребан. След като на няколко пъти проектът беше отлаган, се стигна до последния план за реализация с хоризонт 2027 г., когато на пазара трябваше да дебютира въпросното превозно средство.

Планираните модели към проекта Artemis сега ще бъдат разработени и произведени, без да са оборудвани със софтуера E 2.0, който се подготвя от звеното Cariad – един от основните препъникамъни при отстраняването на Херберт Дийс като изпълнителен директор във Volkswagen.

Основната идея на Artemis беше да разработи за електромобилите на Audi система от четвърто ниво на автономност.

Handelsblatt  дори съобщи, че базираната в Инголщад компания ще трябва да прехвърли всички операции, свързани с автономното управление, на Volkswagen Commercial Vehicles (VWN). Някои представители на компанията обаче твърдят, че тези отговорности всъщност никога не са принадлежали на Audi, а на Cariad.

Както и преди, VWN ще отговаря за разработването на решения за автономно шофиране за совалкови услуги. И докато работата върху системата от четвърто ниво на автономност в Audi е окончателно замразена, тази в рамките на VWN продължава – очаква се през 2025 г. да се появи първият автономен ID Buzz като тип совалка в Хамбург.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group и Porsche AG Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P. Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group и Porsche AG Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.

Модифициране на софтуера

Очаква се на 15 декември Оливер Блуме да представи новата софтуерна стратегия на групата пред надзорния съвет. Тук влиза и редизайн на проекта Trinity и преструктуриране на съответните софтуерни архитектури.

Софтуерните версии E 1.1 и E 1.2  трябва да бъдат доразвити и внедрени до края на десетилетието.

Според Handelsblatt  версията E 1.2, на която разчитат премиум марките Porsche и Audi, ще бъде преименувана на Software Premium. Според източници обаче няма планове за интегриране на E 1.2 сред марките за масовия пазар. При тях ще се използва вече разработеният софтуер E 1.1, който ще бъде доразвит за тази цел.

От 2026 г. платформата SSP61, разработена съвместно с Porsche, ще бъде използвана като основа за всички премиум модели, като планирания електромобил A8. Това са автомобили, които в момента се появяват само в телевизионните реклами на Audi като визии за бъдещето. Особено неприятно е положението за компанията от Инголщад, тъй като сега тя трябва да промени своята вътрешна стратегия за тези превозни средства.

Едно нещо е ясно обаче: дебютът на планираните автономни модели на Audi ще бъде отложен за неопределено време поради планираната трансформация, предприета от Блуме. Целта остава непроменена за втората половина на десетилетието.

Вместо това Cariad, като звено, отговорно за софтуера за автономно управление на автомобилите, първоначално ще доставя софтуерни решения на Volkswagen Commercial Vehicles в Хановер. Според Automobilwoche първият тестови прототип на ID.Buzz, разработен с партньора Mobileye, вече се движи по улиците на Тел Авив.

SSP 61 сега също ще се превърне в основа за подготвяните в рамките на Artemis модели - Landjet и Landyacht. И тук работата продължава по развитието на софтуера E 1.2, но без възможност за автономно шофиране от четвърто ниво. Въпреки това тези модели ще преминат към софтуера E 2.0 – веднага след като Volkswagen стартира Trinity около 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още