IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ограничава поръчките за Lexus поради недостига на части

Компанията ще въведе през пролетта специална информационна платформа, с която клиентите ще знаят кога да очакват доставката на поръчания автомобил

13:03 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Toyota Motor Corp. ограничава поръчките за автомобилите от премиум марката Lexus в Япония поради продължаващия недостиг на компоненти, включително на полупроводници, съобщава Nikkei Asia Review.

Концернът предупреди, че очаква дефицитът на автомобилни части да се задържи и през тази година, като Toyota си е поставила таван в броя на поръчките на превозни средства Lexus, разпределени между търговските представителства.

Тази пролет ще бъде въведена система за споделяне на информация за датите на доставка на поръчаните превозни средства с хоризонт от две години, за да се осигурят стабилни доставки. Ограничението на поръчките може да доведе до загуба на продажби, което прави наложително възстановяването на мрежата за доставки, изтъква Toyota.

Рядко се случва автомобилен производител да ограничи поръчките за широка гама от модели. Toyota налага лимит за поръчки за всички 10 модела на марката Lexus в Япония. Размерът на ограниченията варира в зависимост от представителството.

Що се отнася до очакваното време за доставка на автомобили Lexus, компанията не предоставя прогноза за повечето модели, с изключение на тези, за които поръчките са спрени - вместо това насочва запитванията към съответното представителство.

Според един дилър поръчките на много от моделите ще останат замразени за поне шест месеца, като времето може да бъде удължено. От друга страна, моделите на марката Toyota, като Corolla, остават достъпни за поръчки от страна на клиентите.

Закъсненията при доставките на автомобилите поради недостига на части са по-големи при колите от луксозния сегмент, тъй като те се нуждаят от повече полупроводници. Моделите на Lexus използват над 1000 чипа, няколкостотин повече от средностатистически автомобил Toyota.

Японската група също така ще засили контрамерките за доставка по отношение на системите. Информационната платформа ще бъде въведена в употреба през пролетта и ще позволи ясни дати за доставка на всички модели до края на годината. Досега клиентите можеха да получат точни дати за доставка само след потвърждение на процедурата за производство на поръчания от тях автомобил.

Поради недостига на части и анти-Covid мерките в Китай Toyota беше принудена на няколко пъти през 2022 г.  да свива производствения си план. Миналия ноември компанията намали прогнозата си за производството до края на фискалната година с 500 хил. автомобила, като първоначално планираше да изгради 9,7 млн. превозни средства.

Забавянията на доставките на вътрешния пазар са особено забележими при Toyota, при която продажбите от януари до ноември 2022 г. са намалели с 13% спрямо същия период на предходната година, за разлика от продажбите в чужбина, които са нараснали с 2%. Това е така, защото Япония е пазар, където превозните средства от висок клас, които изискват много полупроводници, се радват на по-голямо търсене. Toyota ще предприеме мерки като увеличаване на местното производство от януари до март, както и прехвърляне на превозни средства, предназначени за износ, към вътрешния пазар, изтъква компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още