fallback

Tesla влага над 3,6 млрд. долара в разширяването на своята фабрика в Невада

Компанията ще добави две нови производствени съоръжения – едно за изграждане на електрическите влекачи Semi и друго за производство на клетките тип 4680

11:46 | 25.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. обяви, че ще инвестира над 3,6 млрд. долара в разширяването на своята гигафабрика в Невада, прибавяйки две нови производствени съоръжения – едно за изграждане на електрическите влекачи Semi и друго за производство на клетките тип 4680, съобщава Nikkei Asia Review.

Заводът за клетки ще разполага с капацитет, който е достатъчен за покриване на търсенето на 2 млн. лекотоварни превозни средства годишно. Клетките тип 4680 са от ключово значение за Tesla да постигне целта за намаляване на разходите при производството на батерии.

Двете съоръжения ще създадат общо около 3000 работни места в разширения комплекс, който Tesla управлява съвместно с японския технологичен гигант Panasonic.

Към момента Panasonic доставя готовите клетки до фабриката, където Tesla ги окомплектова в батерии.

Ръководената от милиардера Илон Мъск електромобилна компания се стреми да увеличи производството на клетките тип 4680 в своите фабрики във Фримонт, Калифорния, и Остин, Тексас. Според пазарните експерти техниката, която се използва при тези по-големи от стандартните клетки, е нова и все още недоказана, като компанията се сблъсква с проблеми относно увеличаването на производството до точка, в която вече може да се говори за значимо съкращение на разходите.

Решението на Tesla да инвестира в разширяване на комплекса в Невада предполага, че компанията най-после е успяла да постигне подобни мащаби и се е ангажирала с търговското производство на Semi, което първоначално трябваше да започне още през 2019 г.

Tesla реализира първите доставки на Semi за PepsiCo през декември.

Сред другите клиенти, които ще получат електрически влекачи, изпъкват имената на Brewer Anheuser-Busch, United Parcel Service Inc. и Walmart.

Semi е електрически влекач, който предлага пробег от 800 километра с едно зареждане на батерията и има брутно тегло от 37 тона, включително товарното полуремарке. Превозното средство може да се класира за данъчните облекчения от 40 хил долара, предлагани за зелени търговски превозни средства съгласно Закона за намаляване на инфлацията, приет от Вашингтон миналата година.

Председателят на Tesla Робин Денхолм заяви през ноември, че Tesla може да произведе 100 влекача Semi през 2022 г., но компанията не разкрива никакви данни относно модела в отчета си за производството за четвъртото тримесечие.

Производителят на електромобили планира да произведе 50 хил. влекача през 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 25.01.23 г.
fallback
Още от Новини виж още