IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранденбург: Заводът на Tesla в Грюнхайде може да бъде допълнително разширен

Tesla успява да привлича по 200-300 таланти седмично, докато други компании изпитват затруднения с набирането на персонал, изтъква икономическият министър на провинцията

16:36 | 19.01.23 г.
Фабриката на Tesla в Грюнхайде, Германия. Източник: Bloomberg L.P.
Фабриката на Tesla в Грюнхайде, Германия. Източник: Bloomberg L.P.

Гигафабриката на американския автомобилен концерн Tesla Inc. в Грюнхайде, близо до Берлин, може да бъде допълнително развита и разширена, заяви министърът на икономиката на провинция Бранденбург Йорг Щайнбах, добавяйки, че производството може допълнително да се ускори, като същевременно се намали времето за доставка на поръчаните превозни средства до клиентите, съобщава Ройтерс.

„Тя (фабриката) може да се разшири още малко“, изтъква Щайнбах по време на дискусия, организирана от германския синдикат IG Metall относно индустриалните перспективи за Източна Германия.

Tesla успява да привлича по 200-300 таланти седмично, докато други компании в региона изпитват затруднения с набирането на персонал, посочва още Щайнбах. По думите му работната сила на гигафабриката в Грюнхайде в момента възлиза на около 9000 души.

Според плановете на концерна окончателният брой на работниците в съоръжението трябва да достигне 12 хил. души.

Преди намалението на цените на Model Y, извършено от Tesla, доставките на готовите превозни средства за клиенти в Германия се очакваха в периода януари-март, като сега това време се увеличава до февруари-март. Концернът понижи цената на базовата версия на Model Y със 17%, отразявайки засилващата се ценова война на автомобилния пазар.

Към момента Model Y се продава за 44 890 евро.

Производственият темп в Грюнхайде нарасна до 3000 автомобила седмично към края на декември – два месеца по-късно от първоначално планираното, изтъква Ройтерс.

От IG Metall обявиха в скорошна конференция, че работниците от фабриката са се оплакали на ръководството на синдиката от дългите смени и честата работа през определените за почивни дни, тъй като концернът се опитва да ускори производството.

Tesla е лидер по продажби в Европа за декември месец благодарение на силното търсене на Model Y и Model 3. Компанията е продала общо 31 562 броя от Model Y през последния месец на 2022 г., което представлява увеличение от над 300% спрямо същия месец на 2021 г. Това е трета победа за SUV модела в региона за последните четири месеца. През октомври електромобилът изпадна от топ 50 поради производствените проблеми на Tesla в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още