IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla изпадна от топ 10 на акциите в южнокорейски взаимен фонд

Korea Investment Management Co. продължава да намалява експозицията си към Tesla до по-малко от 2% от нетната стойност на активите си, за да ограничи волатилността

11:28 | 19.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на Tesla Inc. за първи път изпаднаха от топ 10 на книжата с най-голям обем в южнокорейски взаимен фонд за електромобили на фона на мащабната разпродажба от миналата година, съобщава Bloomberg.

Фондът Korea Investment Management Co. продължава да намалява експозицията си към Tesla до по-малко от 2% от нетната стойност на активите си, за да ограничи волатилността. Преди това американският електромобилен концерн представляваше 9% от активите на фонда, който стартира през 2017 г.

„Смятахме, че много външни и вътрешни елементи не са благоприятни“, споделя Хуон Уо-тае, представител на фонда, който разполага с активи за 1,3 млрд. долара.

Според Хуон фондът е взел такова решение на базата на нарастващата конкуренция от страна на традиционните автопроизводители и продажбите на акции на Илон Мъск, за да финансира придобиването на Twitter Inc.

„Нуждаем се от нещо друго, за да оправдаем тези оценки“, посочва Хуон, визирайки пазарната капитализация на Tesla, която остава по-голяма от тази на най-големия традиционен автоконцерн – Toyota Motor Corp.

Компанията трябва да докаже, че може да отговори на очакванията, като например с новите модели и плановете си за вътрешно производство на батерии с цел ограничаване на разходите, добавя Хуон.

Пазарната капитализация на Tesla изостава с 65% от своя пик. Източник: Bloomberg Пазарната капитализация на Tesla изостава с 65% от своя пик. Източник: Bloomberg

Въпреки че намали залога си за Tesla, фондът увеличи експозицията си към акции на компании, които оперират мрежи от зарядни станции за електромобили, включително Eaton Corp. и ABB Ltd.

Хуон остава оптимистичен относно акциите на производителите на батерии и е готов да купува повече, когато цените на книжата паднат.

Базираната в Южна Корея LG Energy Solution Ltd. вероятно ще отчете „голям обем продажби“ по-късно този месец, когато изтекат ограниченията за служителите, придобили акции на компанията при първичното ѝ публично предлагане (IPO), посочва Хуон.

Фондът се нарежда сред най-добре представилите се фондове за последните три години, до голяма степен заради притежаваните акции на Tesla. Американският концерн премина границата от 1 трлн. долара пазарна капитализация, преди да започнат мащабните разпродажби на книжата му миналата година. През 2022 г. Korea Investment Management записа най-слабото си представяне, губейки около 28% на фона на по-песимистичните нагласи сред инвеститорите относно електромобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Чудя им се на акъла често на тез мениджъри на акфиви.Не намаляваха дела в Тесла,когато акциите бяха по 380$, ми сега се сетили, когато са по 120$...И за това ли им се плащат комисиони, да ти управляват парите по такъв начин??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още