IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е близо до съдебен процес заради туитовете за сваляне на Tesla от борсата

Ищец твърди, че съобщенията за потенциална сделка, която така и не се осъществи, са стрували на инвеститорите милиарди

10:35 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Предприемачът Илон Мъск се изправя пред съда по дело за измама с ценни книжа заради свои съобщения в Twitter от 2018 г., в които той споменава възможността да свали Tesla Inc. от борсата, а във вторник ще започне подбор на съдебните заседатели, пише The Wall Street Journal. 

Колективното дело води началото си от туит от 7 август 2018 г., в който главният изпълнителен директор на Tesla казва: „Обмислям да направя Tesla непублична компания при цена 420 долара (за акция - бел. ред). Финансирането е осигурено“. 

Инвеститорът Глен Литълтън съди Tesla, Мъск и членовете на борда на Tesla по това време, като твърди, че туитовете на милиардера са били неверни и са стрували на инвеститорите милиарди долари, като са предизвикали колебания в цените на акциите, опциите и облигациите на Tesla.

В съдебни документи Мъск заявява, че наистина е обмислял да свали Tesla от борсата и е вярвал, че има подкрепата на държавния фонд на Саудитска Арабия за това. Сделката, която щеше да бъде оценена на около 72 млрд. долара, така и не се осъществи.

Окръжният съдия на САЩ Едуард Чен, който ръководи процеса в Сан Франциско, насрочен за 1 февруари, постанови, че туитовете на Мъск не са били верни и че той е действал безразсъдно, когато ги е написал. 

Въпросите, които ще бъдат зададени на съдебните заседатели, включват дали туитовете на Мъск са били от съществено значение за инвеститорите и дали той е знаел, че те са неверни. 

Случаят е необичаен, тъй като делата за измами с ценни книжа обикновено се решават, преди да се стигне до съдебен процес, например чрез споразумение, казва Джил Фиш, професор по финансово право в Университета на Пенсилвания. Обвиняемите по това дело са изправени пред „трудна битка" в светлината на решението на съдията от досъдебното производство относно истинността на изявленията на Мъск, казва тя.

Адвокатите на главния ищец не са коментирали темата, както и адвокатът на Tesla, Мъск и останалите членове на борда.

Очаква се Мъск да даде показания още в сряда, около два месеца след като направи това в Делауеър в съдебен процес за пакета за заплащането му в Tesla. През 2021 г. той се яви и пред съда по търговско право в Делауеър, за да защити поглъщането през 2016 г. от Tesla на компанията за домашна слънчева енергия SolarCity Corp. на стойност около 2,1 млрд. долара. 

В списъка на възможните свидетели са и председателят на борда на Tesla Робин Денхолм, членовете на борда Айра Еренпрейс, Джеймс Мърдок и Кимбал Мъск - брат на главния изпълнителен директор. Възможно е да бъде призован и ръководителят на отдела за връзки с инвеститорите Мартин Виеча.

Междувременно Tesla намали цените на цялата си гама автомобили, като някои от намаленията от миналата седмица в САЩ достигнаха 20%, в опит да стимулира търсенето. Акциите на компанията се сринаха с около 70% от пика си през ноември 2021 г., което е довело до загуба на пазарна стойност за около 850 млрд. долара. Личното богатство на Мъск се стопи с повече от 200 млрд. долара за това време според Bloomberg Billionaires Index.

Съдебните производства с участието на Мъск могат да бъдат ожесточени. По делото SolarCity например милиардерът нарече противниковия адвокат „лош човек".

Преди началото на съдебния процес тази седмица Мъск поиска от съда да премести процеса в Тексас с мотива, че потенциалните съдебни заседатели в Сан Франциско могат да бъдат предубедени срещу него. Съдия Чен отхвърли искането. 

„Не ми се струва толкова трудно да се намерят 15 души", каза той.  

Съдът изисква девет съдебни заседатели и шестима заместници, за да продължи делото. Приблизително 190 потенциални съдебни заседатели са помолени да попълнят въпросници за възгледите си за Мъск и други въпроси. Съдът планира да доведе около 50 от тях за допълнителни разпити във вторник.

А самото дело може да започне още във вторник, след като бъде избрано съдебното жури.

Водещият ищец иска обезщетение за загубите на инвеститорите, които според него произтичат от изявленията на Мъск и Tesla. Акциите на Tesla затвориха с ръст от 11% в деня, в който Мъск първоначално съобщи в Twitter за евентуално частно придобиване на Tesla, а по-късно те загубиха целия ръст и поевтиняха още повече, когато се появиха въпроси относно сделката.

Ответниците заявяват, че ищецът няма да може да докаже пред журито, че изявленията са били неверни по същество. Мъск е обмислял да свали Tesla от борсата, твърдят ответниците, дори ако някои от твърденията му за сделката може да не са били буквално точни.

В краткото изложение по делото обвиняемите твърдят, че Мъск е вярвал, че е получил подкрепа, за да направи автомобилния производител частен, от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия - Public Investment Fund. Адвокат на обвиняемите заяви в петък, че екипът му е решил да не прилага призовки, призоваващи представители на фонда да дадат показания. 

През 2018 г. Мъск и Tesla се съгласиха да платят по 20 млн. долара за извънсъдебно споразумение по граждански обвинения, повдигнати от Комисията по ценните книжа и фондовите борси заради същите туитове. Мъск се съгласи да се оттегли и от поста председател на компанията, като остане главен изпълнителен директор. По-късно той заяви в правни документи, че се е почувствал притиснат да се споразумее със SEC. А през миналата година федерален съдия отхвърли искането на Мъск да се откаже от споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още