IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Основният конкурент на Tesla ще бъде китайска компания

Ако няма неочаквани прекъсвания, през тази година производството на компанията може да достигне 2 млн. превозни средства, изтъква изпълнителният директор

10:02 | 26.01.23 г.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият конкурент на Tesla Inc. вероятно ще бъде китайска компания, заяви главният изпълнителен директор на американския електромобилен концерн Илон Мъск по време на дискусия с анализатори след обявяването на финансовия отчет за последното тримесечие, съобщава Bloomberg.

Попитан относно потенциала на китайските автомобилни компании, Мъск посочи, че те работят „най-умно“, описвайки ги като най-конкурентоспособните в света.

„Ако трябва да предположа, вероятно някоя компания от Китай ще се нареди на второ място след Tesla“, споделя милиардерът.

На 6 януари Tesla намали цените на своите модели в Китай, които изгражда във фабриката си в Шанхай след по-ранен кръг от понижения на цените на Model Y и Model 3 през октомври. Други автопроизводители също предприеха свиване на цените, за да запазят конкурентоспособността си на най-големия пазар на електромобили в света, включително редица местни играчи като Xpeng Inc. и Aito, който е подкрепен от Huawei Technologies Co.

Водещият производител на електромобили в Китай е BYD Co., който изпревари Tesla по продажби през 2022 г., като се включат и доставките на плъгин хибридните превозни средства.

Мъск заяви, че Китай е най-конкурентният пазар. Той е правил подобни коментари и преди, включително по време на онлайн форум през септември 2021 г., когато каза, че изпитва „голямо уважение към многото китайски производители на автомобили“.

Tesla е произвела повече от 710 хил. електромобила в Китай миналата година, около 52% от глобалното си производство, въпреки че работата във фабриката ѝ в Шанхай беше прекъсвана от анти-Covid мерките. Според Мъск 2022 г. е била трудна поради затварянето на местния завод наред с по-високите разходи по заеми и логистичните проблеми.

По думите му, ако няма неочаквани прекъсвания, през тази година производството на компанията може да достигне 2 млн. превозни средства.

BloombergNEF очаква продажбите на Tesla да нараснат с до 40% през 2023 г., а нейният Model Y да бъде най-продаваният електромобил в света, като вероятно ще влезе и в топ 3 при общите продажби на модели от всякакъв тип задвижване.

Приходите на Tesla през четвъртото тримесечие възлизат на 24,3 млрд. долара, надминавайки пазарните очаквания, като компанията отчете коригирана печалба от 1,19 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още