IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla иска бърз скок на производството на фона на по-добра от очакваното печалба

Компанията за електромобили обяви, че ще увеличи производството си „колкото се може по-бързо“

08:45 | 26.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Tesla Inc. отчете по-добри от очакваното данни за печалбата през последното тримесечие, въпреки че отправи смесени сигнали за прогнозите за растеж при доставките на готови автомобили, съобщава Bloomberg.

Производителят на електромобили обяви, че ще увеличи производството си „колкото се може по-бързо“ – в унисон с предишни насоки за среден годишен растеж от 50% в рамките на няколко години. Въпреки това компанията обяви, че е напът да достави около 1,8 млн. автомобила тази година, което е увеличение на производството само от 37%.

Изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че прогнозите са консервативни, като според него производството тази година може да е по-близо до 2-та милиона, ако няма неочаквани проблеми. Той се опита да разсее и въпросите за търсенето.

„Най-често задаваният въпрос, който получаваме от инвеститорите, е за търсенето. Така че искам да успокоя това притеснение“, каза той и допълни, че в момента компанията отчита поръчки два пъти повече спрямо темпа на производство след значително понижение на цените. „Търсенето ще е добро въпреки вероятното свиване на автомобилния пазар като цяло“, допълни Мъск.

Компанията се превърна в своеобразен показател за световния автомобилен пазар с увеличението на доставките ѝ и обръщането на цялата индустрия към задвижваните с батерии коли. В момента тя разполага с четири завода на три континента, включително най-новия си обект в Остин, щата Тексас.

Акциите на компанията прибавиха 0,4% към стойността си по време на борсовата сесия в САЩ до цена от 144,43 долара. В следборсовата търговия поскъпването е от 5,5%.

Tesla отчита коригирана печалба от 1,19 долара на акция, което е по-добре от очакваните средно 1,12 долара от анализатори, допитани от Bloomberg.

Компанията увеличи приблизително два пъти производствения си капацитет през 2022 г. Годишните оценки за производство през четвъртото тримесечие са нов рекорд и са близо до пълния производствен капацитет на компанията за първи път. Tesla увеличи приблизително два пъти заявения капацитет за производство през 2022 г. Графика: Bloomberg LP Tesla увеличи приблизително два пъти заявения капацитет за производство през 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Tesla също така е напът да започне производството на дългоочаквания си пикап Cybertruck в Остин по-късно тази година. Повече подробности за новото поколение автомобилна платформа ще бъдат представени по време на събитие за инвеститори на 1 март. Мъск обаче уточни, че масово производство в голям обем на пикапа няма да е възможно до 2024 г.

Приходите на компанията за четвъртото тримесечие са в размер на 24,3 млрд. долара, което е малко над пазарните очаквания. Брутният автомобилен марж обаче е 25,9%, което е под средната оценка на анализаторите за 28,4% - знак за възможно притеснение за инвеститорите след последния кръг на ценови съкращения. През същия период на миналата година мярката е била в размер на 30,6%.

Илон Мъск заяви, че 2022 г. е била трудна заради спирането на работата в китайската фабрика на Tesla, високите разходи по кредитиране и логистични проблеми. Той обаче подчерта, че намаляването на цените е било необходимо, за да се направят автомобилите по-достъпни за масовия потребител.

Приходите от продажбата на регулаторни кредити – използвани от други производители за компенсиране на емисиите си парникови газове – са били 467 млн. долара. Това представлява ръст спрямо 286 млн. долара предходното тримесечие и 314 млн. долара година по-рано. Tesla заяви, че очаква тези приходи да намалеят с времето, тъй като конкуренцията произвежда все повече свои електрически модели, за да отговаря на регулациите и на растящото търсене.

Tesla отчете и второ поредно тримесечие на спад на потребителските депозити – до 1,06 млрд. долара, след като достигна рекордните си 1,1 млрд. долара през второто тримесечие на 2022 г.

Няколко думи за Twitter

Разговорът му с анализатори за отчета на Tesla бе и първият, откакто купи Twitter в края на октомври за 44 млрд. долара. Покупката бе отчасти финансирана чрез продажба на акции на Tesla, които поевтиняват с 53% през последните 12 месеца.

По думите на Мъск неговото присъствие в управлението на Twitter и покупката на социалната мрежа – определяно от някои като скъпоструващо разсейване – е нетно положителен ход.

Без покупка на нови биткойни

Tesla не е купила или продала нови биткойни през четвъртото тримесечие за втори пореден отчетен период, става ясно още от отчета, цитиран от CoinDesk.

Стойността на дигиталните активи на компанията в края на периода е 184 млн. долара, което е спад от 218 млн. долара в края на третото тримесечие. Това се дължи на обезценки заради поевтиняването на биткойна. В края на септември цената на токена бе малко под 20 хил. долара, докато в края на декември около 16,5 хил. долара.

Tesla не направи промени в биткойн портфейла си и през третото тримесечие, но през второто компанията изненада инвеститорите, като продаде монети на стойност 936 млн. долара или приблизително 75% от притежанията си, за да набере капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още