IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск не смята, че туитовете му са от чак такова значение за акциите на Tesla

Само защото туитвам за нещо, не означава, че хората му вярват или действат по съответния начин, каза той пред съдебни заседатели

09:28 | 21.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg
Илон Мъск. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск не смята, че неговите туитове имат чак такова значение за цената на акциите на компанията – опит да се защити по време на делото за изказване в социалната мрежа от 2018 г., в което твъри, че ще свали компанията от борсата.

„Трудно е да се каже, че цената на акцията е свързана с туита“, коментира той в петък пред федерален съд в Сан Франциско. „Само защото туитвам за нещо, не означава, че хората му вярват или действат по съответния начин“, допълни той.

Според инвеститорите туитовете се равняват на лъжа, която им е струвала големи загуби заради бурните движения в цената на акцията на Tesla в рамките на 10-дневен период, преди намерението на изпълнителния директор да бъде променено. Делото изисква от съдебните заседатели да могат да вникнат в начина на мислене на изпълнителния директор, когато е публикувал съобщението, и да определят дали туитовете му наистина имат такова влияние върху търговията на акциите.

Туитът на Илон Мъск, в който казва, че обмисля да направи компанията частна при цена на акция от 420 долара.

Попитан от адвокат на инвеститорите дали трябва да е прецизен в туитовете си, Мъск отговори, че той предоставя „информация, която публиката трябва да чуе“, но дотолкова доколкото може да се побере в ограничението от 240 знака на Twitter.

По време на разпита си на свидетелската скамейка Мъск изглежда се опита да представи по-човешка страна у себе си, посочвайки, че 2018 г. е била „изключително болезнена и трудна година“.

„Спях във фабриката, за да станат нещата“, каза Мъск. „Нивото на болка, за да направя Tesla успешна през периода 2017-2019 г., беше мъчително за мен и мнозина други“, коментира той.

Той също така повтори виждането си, че продажбите на късо трябва да бъдат забранени, като по думите му продавачите на късо са искали акцията на компанията да поевтинее и Tesla „да загине“.

Адвокатите на Мъск заявиха пред журито във встъпителните си думи в сряда, че макар туитовете на изпълнителния директор да са прибързани и да съдържат технически грешки, то те представят желанието му да направи от Tesla частна компания.

Делото се случва на фона на срив в състоянието на Мъск, което се понижи от пика си от 340 млрд. долара през ноември 2021 г. Той стана първият човек в историята, загубил над 200 млрд. долара и то когато похарчи 44 млрд. долара за придобиването на Twitter.

Миналият месец той трябваше да се раздели с титлата на най-богат човек в света, като акциите на Tesla изтриха от стойността си 33% от 1 декември насам на фона на растящата конкуренция и страховете, че от задаваща се рецесия.

На Мъск не са чужди съдебните битки – той дори получи прякора „Тефлонения Илон“ заради способността си да излиза от проблемите без драскотина. Той успя да спечели дела през 2019 г. в Лос Анджелис и през 2021 г. в Делауеър. Той също така свидетелства през ноември и в дело за възнагражденията си от 55 млрд. долара като ръководител на Tesla, но все още няма произнесено решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 21.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още