IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е смятал, че акциите му в SpaceX ще му помогнат да свали Tesla от борсата

Милиардерът се защитава срещу твърдения, че е измамил инвеститорите със свои туитове от август 2018 г.

09:24 | 24.01.23 г.
Снимка: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

Предприемачът Илон Мъск заяви пред съдебните заседатели в понеделник, че е бил сигурен, че има подсигурена финансова подкрепа от саудитски инвеститори през 2018 г. да свали производителя на електрически автомобили Tesla от борсата и е можел дори да използва дела си в компанията за ракети SpaceX, за да финансира изкупуване.

По време на делото във федералния съд в Сан Франциско милиардерът, който каза, че е изморен от липса на сън, говори тихо и спокойно по време на почти 5-часови свидетелски показания, разказва Ройтерс.

„Само с акциите на SpaceX чувствах, че финансирането за изкупуването е осигурено“, каза той пред журито, без да предостави допълнителни детайли.

Никълъс Порит, адвокат на инвеститорите ищци, обаче изрази съмнения дали Мъск е обмислял да използва дела си в SpaceX, за да финансира сделката, която щеше да увеличи дела му в Tesla. Порит посочи, че Мъск е казал на служители на Tesla по онова време, че е очаквал делът му в Tesla да остане подобен след сделката.

Мъск се защитава срещу твърдения, че е измамил инвеститорите, публикувайки съобщение в Twitter на 7 август 2018 г., че е „подсигурил финансиране“ да свали Tesla от борсата при цена от 420 долара за акция и че „подкрепата на инвеститорите е потвърдена“. Мъск добави след това, че е решил да не сваля Tesla от пазарите заради липса на подкрепа от някои инвеститори и желание да избегне продължителен процес.

Делото тества склонността на Мъск да използва Twitter, за да изрази своите понякога нетипични възгледи, както и кога вторият по богатство човек в света може да бъде държан отговорен, че е прекрачил границата.

Цената на акциите на Tesla скочи след туитовете на Мъск през 2018 г., но след това падна, когато стана ясно, че изкупуването няма да се случи. Инвеститорите казват, че са загубили милиони долари в резултат на това.

Мъск каза пред Порит, че на 31 юли 2018 г. се е срещнал с представители на държавния фонд на Саудитска Арабия – Public Investment Fund, във фабриката на Tesla във Фремонт, щата Калифорния.

Той призна, че не е обсъждана цена за придобиването, но каза, че саудитските представители са дали ясно да се разбере, че ще направят каквото е необходимо, за да се случи изкупуването.

Това така и не се случи, каза Мъск, тъй като управителят на фонда Ясир ал-Румаян по-късно се отказа от ангажимента да свали Tesla от борсата.

„Бях много разстроен, защото той беше недвусмислен в подкрепата си Tesla да бъде махната от пазара, когато се срещнахме, а сега изглеждаше, че се отдръпва“, свидетелства Мъск.

Адвокатите на ал-Румаян не са отговорили веднага на искане за коментар.

По-късно Порит каза пред съда, че писмените доказателства не подкрепят твърдението на Мъск за първоначалните намерения на саудитците, допълвайки, че протоколът от тяхната среща показва, че те са искали да научат повече за това, което Мъск е имал наум.

По-късно Мъск свидетелства, че е щял да продаде дела си в SpaceX, за да финансира сделката, както продаде част от дела си в Tesla, за да подпомогне финансирането на опита си да свали Twitter от борсата миналата година.

Очаква се Мъск да продължи във вторник с трети ден свидетелски показания.

Не е шега

Деветчленно жури ще реши дали главният изпълнителен директор на Tesla изкуствено е надул цената на акциите на компанията, рекламирайки перспективите за изкупуване, и ако да – с колко.

Мъск свидетелства, че когато е публикувал туитовете си за финансирането, той е казвал „не че ще се случи, а че мисля за това“ и че според него финансирането е било осигурено.

Американският съдия Едуард Чен отсъди миналия май, че публикацията на Мъск в Twitter е била невярна и безразсъдна.

Мъск бе съден и от американската Комисия за ценни книжа и борси (SEC) за туитовете, което доведе до общо 40 млн. долара, платени по споразумения от него и Tesla, и изискване адвокат на Tesla да проверява някои от туитовете му предварително.

SEC твърдеше, че Мъск е закръглил предполагаемата оферта за изкупуване до 420 долара на акция от 419 долара, защото наскоро е научил за значението на по-високата сума в "културата на марихуаната"* и е смятал, че приятелката му ще го сметне за смешно. Мъск отрече да е мислил подобно нещо.

Тази цена „беше избрана, защото беше с 20% премия над цената на акциите“, свидетелства той. „Цената от 420 долара не беше шега“.

Той започна свидетелските си показания в петък, като каза на съдебните заседатели, че макар Twitter, която той купи през октомври, да е най-демократичният начин за комуникация, неговите туитове невинаги са засягали акциите на Tesla по начина, по който той очаква.

„Само защото туитвам нещо не означава, че хората вярват или ще действат по съответния начин“, каза Мъск.

Обвиняемите включват също настоящи и бивши директори на Tesla, за които адвокатът на Мъск Алекс Спиро каза, че са имали "чисти" мотиви в реакцията си по плана на Мъск.

*Жаргонният израз 420 възниква в Калифорния през 70-те години на миналия век, когато ученици се събирали пред училището си в 16:20 ч. да пушат марихуана. 420 се използва като синоним за трева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още