IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семействата Порше и Пиех инвестират в бизнеса на ABB за електромобилно зареждане

ABB E-Mobility продаде дял от 12% за 325 млн. швейцарски франка, докато се готви за листване като част от плана на компанията майка за повишаване на рентабилността

15:00 | 01.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнесът за зареждане на електрически превозни средства на ABB Ltd. набра допълнителни средства от миноритарни инвеститори, включително от Porsche SE и General Atlantic, във втори, последен кръг на финансиране, преди швейцарският конгломерат да листне акциите на подразделението, съобщава Bloomberg.

ABB E-Mobility е продала дял от 12% за 325 млн. швейцарски франка (355 млн. долара) на фонда за инвестиции в климатично щадящи технологии BeyondNetZero на General Atlantic, както и на суверенния фонд на Сингапур GIC, на британската инвестиционна фирма Just Climate и на Porsche SE, където мажоритарни собственици са фамилиите Порше и Пиех, които контролират производителя на премиум автомобили Porsche AG.

Стойността на компанията остава 2,5 млрд. швейцарски франка, същата като в предишния кръг на финансиране преди планираното първично публично предлагане (IPO). През ноември ABB продаде дял от 8% за около 200 млн. франка на фонда за капиталови инвестиции Interogo Holding AG, както и на Moyreal Holding AG и председателя на ABB E-mobility Микаел Халбхер.

Частните инвестиции, които сега възлизат на 525 млн. франка, ще бъдат използвани за разрастване на бизнеса със зарядни станции, тъй като швейцарският конгломерат все още преследва планове за листване.

ABB, която държи 80% дял в звеното, през юни забави IPO-то, в което се очаква ABB E-Mobility да набере само 750 млн. долара поради срива на пазара. Индустриалната група предлага набор от зарядни устройства и свързани услуги за инсталиране и поддръжка, използвани от оператори като Ionity GmbH и Electrify America.

„ABB остава ангажирана със своята стратегия за листване на бизнеса с електрическа мобилност при конструктивни пазарни условия“, заяви главният изпълнителен директор на конгломерата Бьорн Розенгрен.

Групата рационализира бизнеса си, за да повиши рентабилността след натиск от страна на акционерите. През януари тя продаде своето звено за преобразуване на енергия на тайванската AcBel Polytech за 505 млн. долара. През октомври бизнесът с турбокомпресори Accelleron беше листнат на швейцарската фондова борса след планирано отделяне.

„Очакваме търсенето на оборудване за зареждане да продължи да расте бързо през следващите години“, коментира Лутц Мешке, член на инвестиционния борд на Porsche SE и главен финансов директор на Porsche AG. „Като водещ доставчик на решения за зареждане на електрически превозни средства, ABB E-mobility ще играе важна роля в този пазарен растеж“, добавя Мешке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още