IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продаде всички бройки на Model Y, планирани за производство това тримесечие

Автомобилният производител е актуализирал прогнозната си времева линия за Model Y за доставка в периода април-юни

12:23 | 16.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. е разпродал всички електрически автомобили Model Y за настоящото тримесечие в САЩ, съобщава Electrek. Силното търсене отразява ценовите понижение, които компанията предприе в края на миналата и началото на тази година и благоприятния ефект от федералните субсидии за покупка на електромобил, включени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA).

Tesla напълно е разпродала предвидените за производство електромобили Model Y до началото на април, споделят източници. Въпреки това компанията разполага с някои версии в инвентара, които все още се налични за редица пазари.

Автомобилният производител е актуализирал прогнозната си времева линия за Model Y за доставка в периода април-юни, която е направена след увеличението на цената за модела с 1500 долара, след като през януари я намали с 13 хил. долара.

Производствените линии на компанията все още могат да изграждат версии на Model 3 с график за доставка февруари-март. Цената на този модел все още не е коригирана в посока нагоре за разлика от Model Y.

Според Electrek Tesla може да се сблъска с проблеми с продажбите на Model 3 поради предстоящото надграждане на производството в гигафабриката край Шанхай, Китай.

Продажбите на Model 3 и Model Y остават силни до момента през това тримесечие, като остава неясно дали тези електромобили ще могат да се класират за федерални стимули след март, тъй като IRA не предоставя подкрепа за модели, чиито батерии са доставени от трети страни или сглобяването е извършено в държави, които не са търговски партньори на САЩ.

Освен това купувачите на Tesla в Калифорния също имат достъп до допълнителен стимул от 2000 долара в допълнение към федералната помощ от 7500 долара. Тъй като Калифорния е най-големият пазар на електромобили в САЩ, където Tesla доминира, това ще бъде голяма помощ за автомобилния производител по отношение на неговите планове за растеж.

Tesla продаде близо 200 хил. електрически превозни средства в Калифорния през 2022 г. – рекордно представяне за компанията, която има още място за растеж, тъй като електрическите превозни средства представляват само 16% от продажбите на нови леки коли в щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още