IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск е дарил акции на Tesla за 1,95 млрд. долара през 2022 г.

Предприемачът е заделил за благотворителност около 11,6 млн. акции на автомобилната компания

10:35 | 15.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск е дарил акции на автомобилната компания на стойност 1,95 млрд. долара през миналата година, показва декларация, подадена до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Нареждащият се на второ място по богатство в света предприемач е дарил около 11,6 млн. акции на най-високо оценената автомобилна компания между август и декември миналата година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на документа, в който обаче не се посочват имената на получателите.

Към момента Мъск притежава около 13% от акциите на Tesla.

За сравнение, през 2021 г. милиардерът задели около 5,74 млрд. долара за благотворителност.

Според анализатори Мъск може да се възползва от даряването на акции на Tesla, тъй като при благотворителност не се плаща данък върху капиталовата печалба.

Мъск се включи през 2012 г. в кампанията Giving Pledge – ангажимент на някои от най-богатите хора на планетата да предоставят поне половината си богатство за благотворителност.

През 2001 г. предприемачът създава „Фондация Мъск“, предлагайки безвъзмездни средства за „разработване на безопасен изкуствен интелект в полза на човечеството“, наред с други каузи.

В края на 2022 г. Мъск се превърна в първия човек в историята, който загуби 200 млрд. долара от личното си състояние на фона на разпродажбите на акции на Tesla по време на придобиването на социалната платформа Twitter Inc. Година по-рано Мъск стана вторият човек в историята след основателя на Amazon Джеф Безос, който успя да натрупа лично състояние от над 200 млрд. долара.

Докато през ноември 2021 г. богатството на Мъск се оценяваше на 340 млрд. долара, около година по-късно то достига „едва“ 137 млрд. долара след рязката обезценка на акциите на електромобилния концерн около покупката на Twitter за 44 млрд. долара.

Като цяло най-богатите хора по света са загубили над 1,4 трлн. долара през 2022 година, сочи още индексът на милиардерите на Bloomberg. В него са включени 500-те най-богати хора по света. Сред основните причини за това е сривът на пазара на криптовалути, като и войната в Украйна, заради която Западът наложи строги санкции на Русия. Влияние все още оказва и пандемията от коронавируса - особено на състоянието на богаташите в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още