IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционер на Tesla търси място в директорския борд, за да наложи контрол на Мъск

Tesla трябва да изгради своя имидж около Tesla, а не само около Илон, категоричен е Рос Гърбър, който се застъпва за план за смяна на изпълнителния директор

22:30 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорът Рос Гърбър. Снимка: Bloomberg L.P.
Инвеститорът Рос Гърбър. Снимка: Bloomberg L.P.

Рос Гърбър, активен акционер в Tesla Inc., обяви, че ще се стреми да извоюва място в борда на директорите на производителя на електрически превозни средства, с цел да наложи контрол върху дейността на главния изпълнителен директор Илон Мъск.

Гърбър, който е съосновател и главен изпълнителен директор на инвестиционната фирма Gerber Kawasaki, потвърди намеренията си по време на аудиоконференция в Twitter Spaces, организирана от Bloomberg. Той каза, че официално ще обяви плановете си следващата седмица.

„Мисля, че е изключително важно да понасяме критики и това е нещо, което разбрах през годините с Илон, знаете ли, той е много чувствителен“, споделя Гърбър, добавяйки: „Мисля, че това е достатъчно“.

Гърбър не каза как възнамерява да си осигури място в борда. Той заяви, че поддържа близки отношения с някои от най-големите институционални инвеститори на Tesla, включително с Ark Investment Management LLC и Baillie Gifford & Co., но не посочи дали те конкретно са подкрепили неговия план.

Фирмата на Гърбър притежава около 440 000 акции на Tesla, или 0,01% от компанията, към 31 декември, според данни, събрани от Bloomberg.

Гърбър добави, че е получил одобрението на Лео КоГуан, един от най-големите индивидуални инвеститори в Tesla.

КоГуан разкритикува по-рано управлението на Мъск по отношение на Tesla, изтъквайки, че „бордът бездейства“.

Гърбър, който работи и живее в Санта Моника, Калифорния, и който държи акции на Tesla като индивидуален инвеститор, посочва, че работи с хиляди акционери на Tesla и също така разговаря със собственици на автомобили на Tesla, за да разбере как приемат Мъск.

„Tesla трябва да изгради своя имидж около Tesla, а не само около Илон“, категоричен е той, добавяйки: „Мисля, че е време Tesla да порасне“.

Гърбър сподели още, че планира да действа като „приятелски активист“ в борда и да се координира с други инвеститори, индивидуални и институционални.

Той очерта няколко плана, свързани с базираната в Остин, Тексас, компания, ако намери място в борда. Почти всички са свързани с Мъск.

Гърбър заяви, че би искал да реши конфликта на интереси относно Мъск и работата му като главен изпълнителен директор в други компании, особено в Twitter. Той изрази опасения относно възнаграждението и времето, прекарано в Tesla, в сравнение с конкурентните задължения като главен изпълнителен директор на Twitter. Гърбър каза също, че би искал да работи по план за смяна на изпълнителния директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още