IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск ще представи своя „таен план“ за Tesla в Деня на инвеститора на 1 март

Компанията ще очертае „пътя към напълно устойчиво енергийно бъдеще за Земята“, пише в Twitter милиардерът

13:27 | 08.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Tesla Inc. ще представи трета версия на „тайния план“ на Илон Мъск в началото на следващия месец, почти година, откакто главният изпълнителен директор на концерна заяви, че работи върху актуализирана версия на стратегията, съобщава Bloomberg.

Производителят на електрически автомобили ще очертае „пътя към напълно устойчиво енергийно бъдеще за Земята“ по време на Деня на инвеститора на 1 март, написа в Twitter Мъск. Tesla преди това обяви, че нейните планове за разширяване и създаване на платформа от следващо поколение за по-евтини автомобили ще попаднат в дневния ред.

Мъск за първи път публикува своя план за Tesla през 2006 г., очертавайки амбициите за изграждане на високопроизводителна спортна кола и използване на приходите от този продукт за постепенно налагане на по-достъпни електрически превозни средства. Десет години по-късно той представи т.нар. Part Deux, който подробно описва амбициите за изграждане на соларни покриви, разширяване на Tesla във всички основни автомобилни сегменти и развитие на възможностите за автономно управление.

Голяма част от втория план все още не е осъществена. Разгръщането на бизнеса за соларни покриви се провали, а Tesla има само четири автомобила в масово производство, които не предлагат автономно управление.

Твърденията на Tesla относно способностите на автомобилите ѝ да се движат самостоятелно сега са обект на разследване от страна на Министерството на правосъдието на САЩ и Комисията по ценни книжа и борси.

Акциите на Tesla поскъпнаха с повече от 1200%, откакто Мъск публикува втория план, въпреки че напредъкът беше смекчен миналата година от придобиването на Twitter Inc. от милиардера, както и от по-ниските от очакваното нива на доставки на автомобили. Акциите на Tesla изтриха 65% от стойността си през 2022 г., записвайки първия си годишен спад от 2016 г.

През януари Мъск заяви, че компанията ще се стреми да произведе 2 млн. автомобила тази година и да минимизира ефекта от намаляването на цените чрез съкращаване на разходите.

Производителят на автомобили също така очаква да постигне известен напредък в допълването на гамата си с влекача Semi, чиито доставки стартираха през декември, докато пазарният дебют на пикапа Cybertruck се очаква да бъде осъществен по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още