IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отново обръща посоката – увеличава цената на Model Y в САЩ

Решението на концерна отразява въведените в края на миналата седмица мерки, които разширяват достъпа на електрическите SUV модели до федералните субсидии

09:52 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. увеличи цената на версията на Model Y с голям пробег, Long Range, с 1500 долара до 54 990 долара, както и тази на Model Y Performance с 1000 долара до 57 990 долара за потребителите в САЩ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на актуализация на сайта на компанията.

Ходът на най-големия производител на изцяло електрически коли в света по пазарен дял отразява въведените в петък федерални мерки, които разширяват достъпа на електрическите SUV модели до държавна подкрепа при покупка на превозно средство, захранвано с батерия. Обявените в края на миналата седмица корекции в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) от Министерството на финансите дават право на по-широк набор от потребители да се възползват от данъчните облекчения в размер на 7500 долара при покупка на SUV електромобил.

Според IRA всички SUV модели, на цена до 80 хил. долара, подлежат на данъчни облекчения в пълния им размер. В зависимост от количеството суровини за батерии, обработени в САЩ или в някой от търговските партньори на страната, даден електромобил може да се класира за федерална помощ от 3750 долара - когато тези суровини съставляват до 40% от общото количество, или за 7500 долара, ако делът е поне 50%.

Tesla намали цените на някои от своите модели, предлагани в САЩ, по-рано тази година, за да стимулира търсенето и да се класира за федералните стимули. Базираната в Остин, щата Тексас, компания продава електромобили директно на потребителите, без да използва дилъри.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви миналата седмица по време на представянето на финансовия отчет на концерна, че ценовите намаления са довели до скок в търсенето и че Tesla „всъщност повишава малко цената на Model Y в отговор на това“.

Американската инвестиционна банка Wells Fargo & Co. посочва, че промените в цените представляват увеличение от около 290 долара на глобалната средна продажна цена на моделите на Tesla.

„Според нас малкото увеличение на цените не отразява съществена промяна в ценовата стратегия на Tesla или в динамиката на цените на електромобилите в цялата индустрия“, пишат анализаторите Колин Ланган и Коста Тасулис. „Изчисляваме, че средната цена на Tesla все още е надолу с 8100 долара спрямо предишни нива. Tesla имаше нужда от намаляване на цените, за да стимулира търсенето“, добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още