IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск спечели делото около туитовете му за Tesla

Според журито милиардерът и компанията му не са отговорни за подвеждането на инвеститори

09:38 | 04.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Елон Мъск за пореден път се оказа труден за побеждаване в съда.

Американско жури установи в петък, че главният изпълнителен директор на Tesla и компанията му не са отговорни за подвеждането на инвеститори, когато Мъск публикува през 2018 г. в Twitter, че е „подсигурил финансирането“, за да свали компанията за електрически автомобили от борсата, съобщава Ройтерс.

Ищците искаха обезщетения за милиарди долари и решението се възприема и като важно за самия Мъск, който често използва Twitter, за да изрази мнението си.

Журито се върна с единодушна присъда около 2 часа след началото на разискванията.

Мъск не присъстваше в съда, когато присъдата бе прочетена, но малко след това туитна, че е „дълбоко признателен“ за решението на журито.

„Слава Богу, мъдростта на хората надделя“, написа той.

Никълъс Порит, адвокат на инвеститорите, каза в изявление: „Разочаровани сме от присъдата и обмисляме следващите си стъпки“.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 1,6% в следпазарната търговия след присъдата.

„Мрачна глава сега е затворена за Мъск и Tesla”, заяви анализаторът на Wedbush Дан Айвс. Той добави, че някои от инвеститорите в Tesla са се опасявали, че може да се наложи Мъск да продаде още акции на Tesla, ако изгуби.

Вторият по богатство човек в света преди е създавал правни и регулаторни главоболия чрез понякога импулсивната си употреба на Twitter, социалната медия, която купи за 44 млрд. долара през октомври.

Законът за борба с измамите с ценни книжа на САЩ „винаги е бил смятан за страхотна защита срещу погрешни твърдения и неистини“, коментира преподавателят по корпоративно право в Университета в Кънектикът Майнър Майърс. „Този резултат те кара да се чуди дали е подходящ за работата на съвременните пазари“, казва той, добавяйки, че самият Мъск вероятно ще „намали“ комуникационната си тактика след присъдата.

През последните месеци Мъск е разделен между Tesla, компанията му за ракети SpaceX и сега – Twitter. Инвеститорите в Tesla изразяват опасения, че управлението на социалната медия отнема твърде много от фокуса им.

Лош избор на думи

Акционерите на Tesla твърдяха, че Мъск ги е подвел, когато туитна на 7 август 2018 г., че обмисля да свали компанията от борсата при цена от 420 долара на акция – премия от около 23№ спрямо цената на затваряне от предишния ден, и е „подсигурил финансиране“.

Те твърдят, че Мъск е излъгал, когато туитна по-късно същия ден, че „подкрепата на инвеститорите е подсигурена“.

Цената на акциите се вдигна след туитовете и по-късно падна отново след 17 август 2018 г., тъй като стана ясно, че изкупуването няма да се случи.

По време на заключителните защити Порит каза, че милиардерът главен изпълнителен директор не е над закона и трябва да носи отговорност за туитовете си.

„Този случай в крайна сметка е затова дали правилата, които важат за всички други, трябва да важат и за Илон Мъск“, каза той.

Адвокатът на Мъск Алекс Спиро оспори това твърдение, казвайки, че туитът за подсигуряването на финансирането на Мъск е бил „технически неточен“, но че инвеститорите са се интересували само от това, че Мъск обмисля изкупуване.

„Цялото дело е изградено върху лош избор на думи“, каза той. „Кой го е грижа за лош избор на думи?“.

„Само защото това е лош туит не го прави измама“, каза Спиро при заключителните аргументи.

Икономист, нает от акционерите, изчисли загубите за инвеститорите на до 12 млрд. долара.

По време на триседмичното дело Мъск прекара почти 9 часа на свидетелската скамейка, казвайки на заседателите, че е вярвал, че туитовете му говорят истината. Той заяви, че е бил осигурил необходимото финансиране, включително устен ангажимент от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Фондът по-късно се е отдръпнал от ангажимента си, каза Мъск.

Мъск по-късно свидетелства, че вярва, че е можел да продаде достатъчно акции на SpaceX, за да финансира изкупуването и „е чувствал, че финансирането е подсигурено“ само с акциите на SpaceX.

Мъск свидетелства още, че е публикувал туитовете, за да подготви малките акционери по същия начин като големите инвеститори, които са знаели за сделката. Той обаче призна, че са липсвали официални ангажименти от саудитския фонд и други потенциални поддръжници.

Присъдата е поредна победа за Мъск и адвоката му Спиро, след като спечелиха дело за клевета срещу милиардера през 2019 г. заради туита му, с който обиди изследовател на пещери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 04.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още