IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Спасих Twitter от фалит, вече е „близо до печалбата“ 

Броят на дневните потребители и на минутите, прекарани от тях в платформата, е „все още силен“, твърди милиардерът 

09:40 | 06.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск твърди, че Twitter Inc. е "на път да излезе на печалба", след като се е наложило да я спаси от „фалит". 

Милиардерът заяви в Twitter в неделя, че последните три месеца са били „изключително трудни". Той е трябвало да съчетае спасяването на социалната медийна платформа със задълженията в две други компании, които ръководи - Tesla Inc. и Space Exploration Technologies Corp., или SpaceX, пояснява милиардерът, цитиран от Bloomberg. 

Броят на дневните потребители и на минутите, прекарани от тях в платформата, е „все още силен", заяви Мъск в последващ туит. 

През миналата година Мъск сключи сделка за Twitter на стойност 44 млрд. долара, която му осигури контрол над компанията при цена от 54,20 долара на акция. Също така през миналата година той стана първият човек в историята, чието състояние е намаляло с 200 млрд. долара според Bloomberg Billionaire’s Index.

Според технологичния бюлетин Platformer дневните приходи на Twitter са намалели с 40% на годишна база през януари 2023 г., а стотици от най-големите рекламодатели на Twitter са спрели или намалили разходите си. А Standard Media Index изчислява, че през декември спадът на приходите от реклама на Twitter е бил с цели 70% на годишна база, съобщава Ройтерс.

Някои от промените, които Мъск въведе в Twitter, като например възстановяването на акаунтите на противоречиви потребители, включително на основателя на неонацистки уебсайт Андрю Англин, доведоха до напускане на марките от платформата и до протест от страна на лидери за граждански права.

През ноември Мъск призна в Twitter, че компанията е претърпяла „огромен спад в приходите", след като рекламодателите са спрели разходите си в платформата за социални медии. 

След поглъщането Мъск открито и често говореше за възможността за фалит на Twitter. 

В края на 2022 г. Мъск заяви по време на епизод на подкаста All-In с дългогодишните му приятели, които са и инвеститори в Twitter, ангелския инвеститор Джейсън Калаканис и съоснователя и партньор на Craft Ventures Дейвид Сакс, че Twitter вече не е „в бързата лента към фалита", но все още не е „сигурен" в спасяването ѝ. 

Откакто Мъск пое управлението на Twitter, срещу него се водят съдебни дела за неплащане на различни партньори, доставчици и бивши служители. В един от примерите базираната във Флорида компания Private Jet Services съди Twitter за неплащане на 197 725 долара за транспортните ѝ услуги. В друг случай наемодателят на офис на Twitter в Сан Франциско съди компанията, след като твърди, че тя не е платила около 6,8 млн. долара наем през декември и януари.

Все пак платформата направи първото си лихвено плащане по дълга от 12,5 млрд. долара, който новият собственик използва, за да я придобие през миналата година, което засилва доверието в способността му да предотврати фалита в близко бъдеще. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още