IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск е първият човек в историята, който загуби 200 млрд. долара

Като цяло 2022 година е болезнена за най-богатите хора по света

09:36 | 31.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Илон Мъск е вторият човек в историята, след Джеф Безос, който успява да натрупа лично състояние от над 200 млрд. долара, пише Bloomberg. Това се случи през януари 2021 година. В края на 2022 година Мъск стана първият човек в историята, който успя да загуби 200 млрд. долара от своето състояние.

През ноември 2021 година богатството на основателя на Tesla и SpaceX се оценяваше на 340 млрд. долара, припомня още Bloomberg. По този показател той беше най-богатият човек в света за повече от година в индекса на агенцията. Днес обаче състоянието му се оценява на "едва" 137 млрд. долара след рязката обезценка на акциите на Tesla в последните дни и покупката на Twitter за сумата от 44 млрд. долара.

Въпреки тази загуба 51-годишният Илон Мъск си остава един от най-богатите хора по света, но отстъпва първата позиция на френския бизнесмен Бернар Арно, който е съосновател на веригата за луксозни стоки LVMH. Неговият бизнес също пострада през 2022 година, но загубите са в размер на около 16 млрд. долара.

Като цяло най-богатите хора по света са загубили над 1,4 трилиона долара през 2022 година, сочи още индексът на милиардерите на Bloomberg. В него са включени 500-те най-богати хора по света.Сред основните причини за това е сривът на пазара на криптовалути, като и войната в Украйна, заради която Западът наложи строги санкции на Русия. Влияние все още оказва и пандемията от коронавируса - особено на състоянието на богаташите в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 31.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още