IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla продължава да повишава цените на някои версии на Model Y за Китай

Въпреки увеличението версиите Performance и Long Range остават съответно с 9% и 13% по-евтини, отколкото бяха преди ценовите намаления

15:11 | 17.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. предприема нови ценови повишения в Китай, които засягат някои версии на Model Y, съобщава Ройтерс.

Покачването на цените се отнасят до версията на електрическия SUV, която предлага най-голям пробег с едно зареждане на батерията, както и Model Y Performance – предоставяща по-малък пробег за сметка на мощността.

Началните цени на двете версии на Model Y в Китай са увеличени с по 2000 юана до съответно 311 900 юана (45 473 долара) и 361 900 юана (52 605 долара), става ясно от информация на уебсайта на компанията за китайските потребители.

Това е вторият път, когато Tesla повишава цените тази година, след като по-рано осъществи серия от понижения както за продуктите в Китай, така и за тези в САЩ.

Въпреки увеличението Model Y Performance остава с 9% по-евтин, отколкото беше преди старта на ценовите намаления миналата година. Model Y Long Range изостава с 13% от цената преди въпросния период.

Ценовите корекции, направени от Tesla през последните няколко месеца, стимулираха търсенето на различните версии на Model Y, но продажбите на Model 3 в Китай все още показват признаци на забавяне. През януари продажбите на електрическия седан се свиват с близо 14% на китайския пазар. През първата седмица на февруари обемите се свиват с над две трети спрямо края на януари. Търсенето на Model Y обаче остава стабилно.

Междувременно продажбите на екологични превозни средства в Китай се сриват през януари поради отказаните доставки по време на честванията на китайската Нова година и решението на много потребители да изместят покупките през декември, за да се възползват от субсидиите за електромобили.

Общо 332 хил. превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), включително изцяло електрически коли и хибриди, са били продадени в Китай през януари, което представлява спад от 48,3% на месечна база и 6,3-процентно понижение на годишна основа, показват данни на Китайската асоциация на леките автомобили (CPCA).

Китайският автомобилен производител BYD Co. и Tesla водят при продажбите, доставяйки съответно 151 341 и 66 051 превозни средства. Около 26 843 произведени в Китай седани Model 3 и SUV-ове Model Y са продадени в страната през януари, докато други 39 208 са изнесени.

В началото на февруари Tesla увеличи цената на Model Y Long Range с 1500 долара до 54 990 долара, както и тази на Model Y Performance с 1000 долара до 57 990 долара за потребителите в САЩ.

Ходът на най-големия производител на изцяло електрически коли в света по пазарен дял отразява въведените наскоро федерални мерки, които разширяват достъпа на електрическите SUV модели до държавна подкрепа при покупка на превозно средство, захранвано с батерия. Обявените корекции в Закона за намаляване на инфлацията (IRA) от Министерството на финансите дават право на по-широк набор от потребители да се възползват от данъчните облекчения в размер на 7500 долара при покупка на SUV електромобил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още