IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери съдят Tesla и Мъск

Причината са твърдения, че те са преувеличили ефективността и безопасността на технологиите за автопилот

08:32 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕРА
Снимка: ЕРА

Акционери заведоха дело срещу американския пионер на пазара на електромобили Tesla и неговия главен изпълнителен директор Илон Мъск заради твърдения, че те са преувеличили ефективността и безопасността на технологиите за автопилот и пълно самоуправление на техните електромобили, предаде Ройтерс.

В подадения във федерален съд в Сан Франциско колективен иск акционерите твърдят, че Tesla ги е мамила в продължение на четири години с фалшиви и подвеждащи изявления, които са скрили как нейните технологии, за които се подозира, че са възможна причина за множество фатални катастрофи, „създават сериозен риск от произшествия и наранявания“. 

Ищците твърдят, че цената на акциите на Tesla е спадала няколко пъти, когато истината е станала известна, включително след като Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) е започнала да разследва технологиите, както и след съобщенията, че Комисията по ценните книжа и фондовите борси разследва твърденията на Мъск за автопилота.

Цената на акциите спадна с 5,7% и на 16 февруари, след като NHTSA наложи изтеглянето на повече от 362 хил. автомобила Tesla, оборудвани с бета-софтуера за пълно самоуправление, тъй като те биха могли да бъдат опасни около кръстовища.

Tesla коментира, че се съгласява с изтеглянето, въпреки че не е съгласна с анализа на NHTSA. „В резултат на неправомерните действия и бездействия на ответниците и на рязкото намаляване на пазарната стойност на обикновените акции на дружеството ищецът и другите членове на класа са претърпели значителни загуби и щети", се казва в жалбата.

Tesla, която не разполага с отдел за връзки с медиите, не е коментирала темата. 

Съдебният иск от понеделник, воден от акционера Томас Ламонтан, изисква неуточнени обезщетения за акционерите на Tesla от 19 февруари 2019 г. до 17 февруари 2023 г. Главният финансов директор Закари Къркхорн и неговият предшественик Дипак Ахуджа също са ответници.

Цената на акциите на Tesla затвори сесията в понеделник с ръст от 10,75 долара, или 5,5%, до 207,63 долара, но акциите са загубили около половината от стойността си от достигането на най-високата си стойност през ноември 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още