IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще строи нов монтажен завод за електромобили в Мексико

Окончателният размер на инвестицията може да достигне 10 млрд. долара, споделят източници

21:45 | 28.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. ще изгради нов завод в Мексико, заяви президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор във вторник, отбелязвайки устрема на американския производител на електрически превозни средства към разширяване на операциите извън САЩ в сделка, която дава зелена светлина за инвестиция от поне 1 млрд. долара.

Без да дава подробности президентът Лопес Обрадор заяви, че "цялата компания Tesla" идва в Мексико, говорейки за автомобилен завод, който ще бъде „много голям“, отбелязвайки, че се очакват потенциални инвестиции в производство на батерии.

Новата фабрика ще изгражда електромобили, съобщава Ройтерс, цитирайки мексиканските медии. Една от тях посочва, че в съоръжението ще се изгражда SUV електромобил, като тук вероятно става въпрос за популярния Model Y.

Изявлението на Лопес Обрадор разсея скорошните опасения, че инвестиционният план може да пропадне поради по-неизгодни условия на фона на рисковете от недостига на вода в сухия северен район на страната.

„Това ще бъде значителна инвестиция и много, много нови работни места“, изтъква мексиканският държавен глава пред журналисти. По думите му главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разбира притесненията на Мексико.

Първоначалната инвестиция ще бъде на стойност около 1 млрд. долара, а допълнителните фази могат да доведат общите разходи до 10 млрд. долара, споделя мексикански източник, запознат с въпроса.

Компанията разполага с монтажни фабрики САЩ, Германия и Китай.

От месеци Мъск сигнализира, че Tesla ще обяви нова фабрика, като е готов да обсъди планове за разширяване на производството по време на Деня на инвеститорите.

Според Лопес Обрадор Мексико и Tesla са постигнали споразумение след телефонен разговор с Мъск в понеделник.

Заводът ще бъде построен в Санта Катарина, в щата Нуево Леон.

Мексиканските електрически автомобили, доставяни в САЩ, отговарят на условията на пакета за стимулиране на електрическата мобилност от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от президента Джо Байдън през август.

Опасения относно водата

По-рано Лопес Обрадор обяви, че може да блокира инвестицията на Tesla, ако се окаже, че водата в района недостига.

Президентът заяви, че Мъск е разбрал предизвикателството, породено от недостига на вода, и че компанията ще поеме поредица от ангажименти като част от сделката.

Дискусиите около Tesla бяха основен тест за това как инвеститорите реагират на ресурсния национализъм на Лопес Обрадор, който предизвика опасения сред бизнес групите.

Макар да изглежда, че въпросът с Tesla е решен, речта на Лопес Обрадор изпрати сигнал до инвеститорите, че  бъдещите проекти в страната няма да получат зелена светлина без личното одобрение на държавния глава, изтъква Ана Морено, анализатор в мозъчния тръст Мексико Evalua.

"Това може да се случи с други видове инвестиции, които по някакъв начин се докосват или се сблъскват с дневния ред на президента", добавя Морено.

Мексико регистрира най-високите нива на преки чуждестранни инвестиции от години през 2022 г., тъй като предприятията се възползваха от по-ниските разходи и квалифицирана работна сила, както и от сделката за свободна търговия със САЩ, която превърна страната в глобален център на автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
До: zelka007 И това е при положение,че Обрадор е един изкл некомпетентен популист. левичар от латиноамерикански тип.При едно по-компетентно управление шяха да са много по-напред от Северната Джамахирия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Снощи по референдум един свирчо от атлантиците сака да депутинизира България. https://***.investor.bg/a/347-idei/99830-solomon-pasi-iska-da-regulira-kosmosa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Слочаенос дроновете ги приземяват вече https://youtu.be/om4wqYViRIg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
мексиканците са 127млн , рашибозуците са 143млн ... мексиканците имат износ за $427млрд (от които суров и рафиниран петрол 27млрд) , рашибозуците $208млрд (от които суров и рафиниран петрол 142млрд) ... мексиканците са 15-та икономика по БВП в света , рашибозуците 11-та ... в мексико има 1250 университета , а при рашибозуците 880 ... :))) ... мдааа ... интересно , мексиканците в много отношения са по-добре от втората най-могъща , защо живеят мирно с по-малките си съседи и не ги денацифицират ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още