IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да препъне стремежа на ЕС към въглероден неутралитет при автомобилите

Една от причините за преразглеждане на европейския план е опитът на Берлин да включи синтетичните горива като изключения при конвенционалните коли

13:25 | 07.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц рискува да провали зелените стремежи на Европейския съюз (ЕС), тъй като правителството му планира да позволи продажбите на нови автомобили с вътрешно горене, работещи със синтетични горива, след 2035 г., предупреждава ключов архитект на климатичния пакет, цитиран от Bloomberg.

„Не е приемливо“ Германия да се откаже от споразумението, постигнато през октомври, което задължава държавите членки на блока да премахнат постепенно емисиите от автомобилния сектор, изтъква Паскал Канфин, френски либерал, който председателства комисията по околна среда към Европейския парламент.

Евродепутатите биха отхвърлили всеки опит за повторно преразглеждане на тази сделка в резултат на германския натиск за включване на така наречените синтетични горива, добавя той.

„Не можем да приемем този текст да бъде взет за заложник от част от германското правителство“, изтъква Канфин пред журналисти. „Надяваме се, че канцлерът няма да остане в историята като този, който е убил Зелената сделка“, добавя той.

Интервенцията подчертава горчивината около стремежа на Берлин да блокира в последния момент предложената забрана за продажба на нови превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Правителството на Шолц настоява Европейската комисия (ЕК) да излезе с предложение за това как новите автомобили, работещи единствено със синтетични горива - произведени с помощта на възобновяема електроенергия и въглерод, уловен от атмосферата - могат да бъдат продавани след обявения краен срок за двигателя с вътрешно горене - 2035 г.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг беше основната движеща сила зад този ход, който според критиците е поне отчасти продиктуван от лошото представяне на неговата партия, свободните демократи, на последните регионални избори.

Противниците на синтетичните горива казват, че те са загуба на възобновяема енергия и трябва да бъдат запазени за по-трудни за декарбонизиране употреби - и че отделят въглероден диоксид, когато се използват. Поддръжниците на идеята междувременно посочват, че тези горива по същество са възобновяема електроенергия, която е била превърната в запалимо, течно гориво.

Шолц се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен край Берлин в неделя, където двамата заявиха, че ще продължат дискусиите по темата. Канцлерът изрази оптимизъм, че ще бъде намерено решение. Гласуването, което трябваше да се проведе във вторник и имаше за цел да подпечата регламента на ЕС за продажбата на нови коли с двигатели с вътрешно горене, сега беше отложено за неопределено време.

Канфин казва, че всяко предложение ще трябва да бъде направено извън правилата за постепенно премахване на конвенционалните автомобили или ще бъде предмет на преглед през 2026 г. Той добави, че е разговарял миналата седмица с заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, пред който е казал, че Европарламентът няма да толерира повторно отваряне на сделката.

ЕК обаче може да избере да предостави повече подробности относно графика за прилагане на разпоредбите относно синтетичните горива, които вече са включени в регламента, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Един Българин... водородът не се изгаря , наименованието е горивна клетка , но няма общо с горенето ... а синтетичните горива са шит ... опит за прехвърляне на топката в чужда градинка ... :))) ... елетрическото задвижване е поне два пъти по ефективно от енергийна гледна точка , да не напиша и три , пъти от такова с ДВГ ... ако искаме внуците ни и правнуците ни да виждат природата , която ние гледаме в момента , то трябва да поставим началото СЕГА ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Не виждам особен проблем в горене на зелен водород. За въглрода е ясно, че е проблем, но уловен от атмосферата и разделен от зелена енеригя пак не е драма. Трябва да се прецизират регламентите, така че да не убиват възможностите за технологичен прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още