IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Германия са против забраната на ЕС на двигателя с вътрешно горене

Целите за декарбонизация трябва да бъдат постигнати чрез икономически устойчива и социално справедлива политика, изтъква италианското правителство

22:50 | 28.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство и представители на германските власти се противопоставят на плана на Европейския съюз (ЕС) за постепенно премахване на автомобилите с двигатели с вътрешно горене – ключов елемент от по-широкия план на блока за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г., съобщава Bloomberg.

На среща на посланиците на страните от ЕС Рим ще изрази своето несъгласие спрямо плана , който изисква производителите на автомобили да постигнат нулеви емисии на въглероден диоксид относно своето продуктово портфолио до 2035 г., става ясно от съобщение на италианското Министерство на околната среда. Планът на ЕС получи първоначално одобрение от страните членки миналата година, като в него се предвижда забрана на продажбата на нови бензинови или дизелови превозни средства от 2035 г.

Германският министър на транспорта Фолкер Висинг заяви от своя страна, че се стреми да осигури  бъдеще на превозните средства с двигатели с вътрешно горене и след 2035 г. „Европейската комисия би предпочела да разреши (продажбите) само на превозни средства, задвижвани от батерии. Ние виждаме това по различен начин“, изтъква Висинг във видео, публикувано в Twitter.

„Освен технологията за батерии, ние искаме водородни горивни клетки и особено синтетични горива, защото те могат да осигурят климатично неутрална мобилност при двигателя с вътрешно горене“, подчертава германският министър.

По-рано този месец Европейският парламент подписа споразумението, което изисква страните в блока да намалят замърсяването с 55% през това десетилетие и представлява ключов стълб на общата цел на блока за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

„Въпреки че Италия споделя целите за декарбонизация, те трябва да бъдат постигнати чрез икономически устойчива и социално справедлива политика“, подчертават от Рим.

Сделката с автомобилите има глобални последици. Като най-големият търговски блок в света, ЕС има репутацията на определящ стандарти в световен мащаб и е дом на много от най-големите производители на автомобили като Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: evlogi тук е пробило лобито, а не здравия разум! Не това начина, но това е пътя... на запад е забранено да караш каруца... тук не е и оше чакаме някои хора да направят прехода от кон към двг!... трябва да се забрани производството само, а след това да се ползват докато безкрайно докато има работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Понякога здравият разум успява да пробие. Нямам нищо против електрическите коли да се наложат на база предимствата си.Имам всичко против това да се налага административно от тълпа безотчетни бюрократи.Прочутият икономист Томас Соеул беше казал:Трудно е да си представим по-глупав или опасен начин за вземане на важни решения от това , да оставим вземането на тези решения в ръцете на хора, които не носят никаква отговорност, в случай, че вземат грешни такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
синтетичните горива са замазване на очите , както мошшшеничеството с дизеловите двигатели , ама пренесено извън автомобилните концерни . водородните горивни клетки не отделят при реакцията парникови газове , тъй че са позволени като захранване на задвижването ... нема да им мине номерът ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още