IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford подготвя електромобилна офанзива в Персийския залив

Компанията ще пусне първите си електрически модели в региона на Близкия изток през следващата година

17:06 | 29.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ford Motor Co. планира да пусне първите си електрически превозни средства в Близкия изток през следващата година и очаква изключителни продажби в богатия на петрол регион след разширяване на производствения капацитет, съобщава Bloomberg.

Крис Ноел, управляващ директор на Ford за Близкия изток и Африка, каза, че американският автомобилен производител ще представи електрически модели в шест страни от Персийския залив, преди да премине към по-широкия регион.

Той отказа да назове моделите или да посочи по-конкретна времева линия, но обяви, че производствените ограничения са попречили на Ford да пусне своите електромобили по-рано.

„Ние просто нямаме производствения капацитет“, споделя Ноел в интервю за Bloomberg в Дубай. „Не можем да ги изградим достатъчно бързо, за да ги пуснем на пазара и поради това е толкова важно да реализираме този нов капацитет“, добавя той.

Ford изгражда нов завод в щата Тенеси, който е част от промишлен комплекс на стойност 5,6 млрд. долара, известен като BlueOval City. Очаква се фабриката – първото ново монтажно съоръжение на Ford от половин век – да представлява една четвърт от очакваните 2 млн. електромобила, които концернът планира да произвежда годишно до края на 2026 г.

Охлаждане на батерията

Климатът представлява уникално предизвикателство за производителите на автомобили, насочени към Персийския залив, където температурите надвишават 45 градуса по Целзий през летните месеци, като прахът може допълнително да помрачи работата на превозното средство.

„Литиевите батерии не обичат топлината, особено прекомерната топлина, и затова трябва да сме сигурни, че (те) се охлаждат и работят правилно в тази среда“, изтъква Ноел. „Вече тествахме няколко превозни средства тук  миналата година и те се справиха изключително добре“, добавя той.

Ford се нарежда на второ място по продажби на електромобили в САЩ с помощта на своя пикап F-150 Lightning и изцяло електрическия Mustang Mach-E. Но остава зад Tesla Inc., която контролира две трети от пазара на електромобили в САЩ и която набира популярност в Персийския залив.

Компанията очаква нарастваща загуба за своя глобален бизнес с електромобили, тъй като инвестира в нови фабрики и модели, за да осигури своя дял от разширяващия се пазар.

Goldman Sachs изчислява, че електромобилите ще съставляват около половината от продажбите на нови автомобили в световен мащаб до 2035 г.

Ноел очаква електромобилите да съставляват повече от 10% от всички автомобили в Персийския залив до 2027 или 2028 г.

„Ключът ще бъде свързан с участието на публично-частния сектор в зарядната инфраструктура“, споделя Ноел, добавяйки: „Вече има зараждащи се индустрии, развиващи се с фокус върху домашните зарядни станции, които се захранват от слънчева енергия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още