IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford иска да прави по 500 хил. електрически камиона годишно в новия си завод в Тенеси

BlueOval City ще сглобява различни версии на следващото поколение от електрическия пикап от серия F на Ford

15:15 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският автомлбилен производител Ford Motor планира да изгражда до 500 хил. електрически камиона годишно в комплекса BlueOval City, който в момента се строи в западната част на щата Тенеси, съобщи компанията в петък.

BlueOval City ще сглобява различни версии на следващото поколение от електрическия пикап от серия F на Ford, което компанията нарича Project T.

Заводът в Стантън, североизточно от Мемфис, е част от плана на Ford да има световен производствен капацитет на електрически превозни средства (EV) от 2 млн. годишно до края на 2026 г.

Ford заяви, че BlueOval City ще има отпечатък от изграждането на превозни средства с 30% по-нисък спрямо завод за традиционни автомобили, и то при по-висок производствен капацитет. Последните автомобилни заводи се строят с цел на производството между 250 и 300 хил. превозни средства годишно.

По-рано този месец Tesla каза, че бъдещите ѝ фабрики ще бъдат с до 40% по-малки от традиционните завод. 

Пикапът Project T на Ford – наследник на сегашния F150 Lightning, се разработа върху нова специална архитектура за EV камион.

Доставчиците казват, че новата платформа, която носи вътрешното обозначение ТЕ1, ще бъде и в основата на пълноразмерните електрически SUV модли през 2026 г., които биха могли да допълнят или заменят настоящите Ford Expedition и Lincoln Navigator.

В комплекса BlueOval City на стойност 5,6 млрд. долара, който се строи съвместно с корейския партньор SK On, ще има и завод за батерии, способен да произвежда клетки на стойност около 40 гигаватчаса – достатъчно за снабдяването на половин милион електромобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още