IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford влага 3,5 млрд. долара в завод за батерии в Мичиган

Новата фабрика е част от плана на американския концерн да инвестира над 50 млрд. долара в електрически превозни средства до 2026 г. 

08:18 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на автомобили Ford обяви, че ще инвестира 3,5 млрд. долара в изграждането на завод за батерии за електромобили в Мичиган.

Производителят на автомобили планира да работи с китайския си партньор CATL за производството на батериите. Новата фабрика е част от плана на американския концерн да инвестира над 50 млрд. долара в електрически превозни средства в световен мащаб до 2026 г. Целта на компанията е да достави 600 000 електромобила в света до края на тази година и два милиона до края на 2026 г., предава Ройтерс. 

Планът на Ford да построи завод за батерии близо до Маршал, Мичиган, зависи от преценката, че по-ниската цена и по-бързото зареждане ще привлекат много клиенти, включително купувачи на търговски автопаркове, като те ще приемат ограниченията на литиево-желязо-фосфатните или LFP батерии.

Ford също така разчита, че решението му да произвежда LFP батерии в САЩ в изцяло притежаван от него завод ще премахне политическия риск от разчитането на китайски технологичен партньор.

„Производството в Америка ще ни доближи до независимостта при батериите", заяви председателят на Ford Бил Форд по време на събитие в Ромулус, Мичиган. 

Изграждането на батериите в Мичиган също така дава възможност на Ford да получи значителни субсидии от САЩ, които биха могли да му помогнат да постигне целта от 8% марж на печалбата за своите операции с електрически превозни средства до 2026 г.

Акциите на Ford приключиха сесията в понеделник с ръст от 2,8%.

Проектът BlueOval Battery Park Michigan е „съществена стъпка по пътя към достъпност и към 8% марж“, заяви вицепрезидентът на Ford Лиза Дрейк по време на разговор с медиите преди събитието.

През миналата година Ford обяви плановете си да започне да използва батерии LFP, произведени в Китай от CATL, в някои електрически SUV Mustang Mach-E и пикапите Ford F-150 Lightning, предлагани в Северна Америка и Европа.

Ford е проучил навиците на шофиране на собствениците на Mach-E и Lightning и е установил, че половината от шофьорите на Mach-E изминават по 50 км или по-малко на ден, казва Марин Джаджа, главен отговорник по въпросите на клиентите за електрическите превозни средства на Ford.

Оттогава насам дипломатическото напрежение между Съединените щати и Китай ескалира. Освен това Конгресът прие Закона за намаляване на инфлацията, известен като IRA, който обвързва значителна част от федералните субсидии с вътрешното производство и съдържанието на суровини. Многомилиардното съоръжение на Ford и CATL, което ще бъде разположено на около 160 км. западно от Детройт, се очаква да създаде около 2500 работни места. Снимка: Bloomberg Многомилиардното съоръжение на Ford и CATL, което ще бъде разположено на около 160 км. западно от Детройт, се очаква да създаде около 2500 работни места. Снимка: Bloomberg

Дрейк заяви, че IRA „е бил изключително важен" за решението на Ford да разположи четвъртия си завод за батерии и неговите 2500 работни места в Мичиган. А според синдикален представител работните места в завода на Ford ще бъдат заплащани с между 20 до 50 долара на час.

Мичиган одобри малко над 1 млрд. долара под формата на стимули за 15 години, за да спечели проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още