IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford съкращава 3800 работни места в Европа 

Американската автомобилна компания налага нов кръг от икономии на европейското си дъщерно дружество

11:12 | 14.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: DPA
Снимка: DPA

Ford Europe е изправен пред нови мащабни съкращения на работни места. Както обяви във вторник в Кьолн американската компания, през следващите три години ще бъдат съкратени общо 3800 работни места в различни европейски подразделения на концерна. Това са около 11% от настоящите 34 хил. служители в европейския филиал на американската автомобилна компания, предава DPA. 

Германското дъщерно дружество на Ford е непропорционално засегнато от новите планове за намаляване на разходите на автомобилния производител. В Германия до края на 2025 г. ще бъдат съкратени около 2300 работни места. Това е около 12% от настоящата работна сила на Ford, която наброява около 19 хил. души във Федералната република.

Освен в Германия Ford Europe иска да икономисва средства и във Великобритания. Там през следващите няколко години ще бъдат съкратени около 1300 работни места. Други 200 работни места в по-малки европейски представителства на Ford също са част от новата програма за икономии. 

Съкращенията ще засегнат основно отделите за развойна дейност. Освен това ще бъдат реализирани икономии в административната сфера.

 


Компанията има около 45 хил. служители в Европа, като най-големият ѝ завод е в Кьолн, където работят около 14 хил. души. В Обединеното кралство компанията има около 7000 служители на трудов договор, които произвеждат дизелови двигатели в Дагенхам и трансмисии в завода в Хейлууд. Тя има и инженерен център в Дънтън, Есекс. Компанията възнамерява да извърши съкращенията чрез доброволни споразумения, съобщи тя във вторник.

Потвърждението на американския производител за по-нататъшни съкращения в Европа е резултат от  продължителния период на упадък на бизнеса му в региона. През годините на преструктуриране редица заводи бяха продадени или затворени на фона на мащабни съкращения на работни места. Пазарният дял на компанията на пазара на леки автомобили през миналата година е бил 4,4%, като продажбите са възлизали на малко над 510 хил. автомобила, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Следващият по ред за затваряне е заводът на Ford в Заарлуис, Германия, където 4600 работници произвеждат модела Focus. Автомобилният производител ще прекрати производството на автомобила до 2025 г., като не планира след това да произвежда други автомобили там. Според запознати компанията води разговори с потенциални купувачи на завода, включително с китайската BYD Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още