IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford се включва в проект за обработка на никел в Индонезия за 4,5 млрд. долара

Американската компания ще си партнира с PT Vale Indonesia и китайската Zhejiang в изграждането на завод за преработка на метала

14:38 | 30.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автопроизводител Ford Motor Co. подписа окончателно инвестиционно споразумение с PT Vale Indonesia и китайската Zhejiang Huayou Cobalt за изграждането на завод за преработка на никел на стойност 4,5 млрд. долара в Югоизточен Сулавеси, Индонезия, съобщава Ройтерс.

Съоръжението за киселинно излужване под високо налягане, разположено в Помалаа, където Vale управлява никелова мина, се очаква да произвежда годишно 120 хил. тона смесен хидроксиден преципитат - материал, извлечен от никелова руда, който се използва при изграждането на батерии за електрически превозни средства.

Индонезия, която има най-големите залежи на никел в света, се опитва да развие промишленост надолу по веригата относно метала, с амбиции в крайна сметка да произвежда батерии и електромобили, превръщайки се в регионален производствен хъб за технологиите.

Vale и Huayou започнаха изграждането на завода през ноември, като стартът на търговската експлоатация се очаква да през 2026 г.

Фебриани Еди, главен изпълнителен директор на Vale Indonesia, заяви, че сделката е уникална, тъй като въвежда американския автомобилен производител в бизнеса с никел нагоре по веригата.

По думите ѝ Vale притежава 30% дял в проекта, като останалата част ще се контролира от Ford и Huayou.

„Ford може да помогне да се гарантира, че никелът, който използваме в батериите на електрически превозни средства, се добива, произвежда в рамките на същите екологични стандарти като част от нашия бизнес по света“, изтъква Кристофър Смит, представител на Ford, който отговаря за връзките с индонезийското правителство.

Инвестицията е първата на Ford в страната от Югоизточна Азия.

През 2020 г. правителството на Индонезия забрани износа на непреработена никелова руда, за да осигури доставки за съществуващи и потенциални инвеститори.

В момента правителството на страната се опитва да привлече световни производители на електромобили като Tesla и китайската BYD Group с предложение за инвестиция в местната индустрия.

По-рано през март Индонезия обяви, че разработва програма на стойност 7 трлн. рупии (близо 456 млн. долара) за субсидиране на продажбите на електрически мотоциклети до 2024 г. Властите на Индонезия, където президентът Джоко Уидодо преговаря лично с главния изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск за инвестиции в страната, планира да обяви стимули за електрически превозни средства на 1 април.

Министърът на финансите Шри Муляни Индравати каза, че субсидиите ще покрият продажбите на 800 хил. нови електрически мотоциклета и преустройството на 200 хил. мотоциклета с двигател с вътрешно горене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още