fallback

Mercedes сключи договор за доставка на 140 мегавата енергия от вятърен парк

Споразумението с испанската Iberdrola подчертава стремежа на германската група да увеличи до 70% дела на зелената енергия от общата необходима при производството

21:29 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Концернът Mercedes-Benz AG е подписал Споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с испанската Iberdrola за 140 мегавата енергия от вятърен парк в Балтийско море, докато производителите на автомобили засилват ангажимента си да направят производствените разходи по-предвидими, съобщава Ройтерс.

Шефът на производството на германския концерн Йорг Бюрцер заяви, че Mercedes се фокусира върху осигуряването на вятърни мощности в Северна Германия и инсталирането на соларни панели в южната част на страната, където вятърът не е толкова изобилен.

Сделката с Iberdrola, в която Mercedes ще инвестира стотици милиони евро, означава, че германската компания вече има PPA споразумения за слънчева, оншорна и офшорна вятърна енергия за капацитет, еквивалентен на половината от търсенето на електричество в Германия до средата на десетилетието, изтъква Бюрцер.

PPA представляват дългосрочни договори за закупуване на електроенергия директно от производител на предварително договорена цена, осигуряващи на компаниите гарантирано финансиране. Големите индустриални имена, включително производителите на автомобили, все по-често подписват такива сделки, за да направят производствените разходи по-предвидими и да намалят въглеродния си отпечатък.

На сайта на Iberdrola е посочено, че проектът Baltic Sea Windanker ще разполага с 300 мегавата капацитет и ще бъде въведен в експлоатация от 2026 г.

Mercedes има за цел да увеличи до 70% дела на възобновяемата енергия от общата необходима енергия за производството на автомобили до 2030 г.

Бюрцер е убеден, че технологията за съхранение на енергия ще се развие до точка, позволяваща постоянно захранване с такъв вид електричество, като водородът ще играе важна роля в осигуряването на базова енергия.

„Разбира се, има периоди, в които слънцето не грее и няма вятър, но те не са толкова често срещани в Европа. Водородът може да осигури останалата част“, добавя той.

Възобновяемата енергия представлява 46,9% от потреблението на енергия в Германия през 2022 г., а останалата част идва от въглища, ядрена енергия и природен газ. В Европа последните налични данни от 2021 г. показват около 22% потребление на възобновяема енергия от общото за региона.

Плановете за захранване на индустрията чрез водород в Германия все още се намират в начален стадий, като изграждането на първата тръбопроводна мрежа за водород беше одобрено миналия декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 30.03.23 г.
fallback
Още от Новини виж още