IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen: Скъпата енергия вече притиска търсенето на електромобили в Европа

Забавянето за момента се компенсира от силните продажби в САЩ

17:31 | 14.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen Group предупреди, че нарастващите цени на енергията вече притискат търсенето на електромобили в Европа през последните месеци, въпреки че растежът в САЩ компенсира забавянето, съобщава Automotive News Europe.

Продажбите на електрически превозни средства в Европа продължават да растат, но са „загубили импулса си“, заяви Томас Шмал, главен изпълнителен директор на звеното на Volkswagen за компоненти.

Северноамериканският пазар „се развива малко по-бързо, отколкото очаквахме, през последните месеци“ в резултат на стимули като Закона за намаляване на инфлацията (IRA), добавя Шмал. Очаква се търсенето в Европа да се възстанови в средносрочен до дългосрочен план, изтъква още той.

Шмал и главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме говореха пред журналисти във вторник (13 декември), когато обявиха съвместно предприятие между германския концерн и дъщерното дружество на италианския енергиен гигант Enel Group за изграждане на супербързи зарядни станции.

Двете компании ще инвестират по 100 млн. евро в предприятието Ewiva, което ще изгради в Италия мрежа от зарядни станции с висока мощност до 2025 г.

Достъпността на електромобилите остава ключов проблем, тъй като разходите за суровини и батерии остават високи, а потребителите се сблъскват с покачващите се цени за електроенергията.

Алтернативна химия при батериите

Volkswagen търси алтернативи на установените химии при батериите, които макар да предлагат по-ниска ефективност, са придружени от по-ниски производствени разходи на фона на растящите цени на никела и кобалта.

Алтернативите могат да излязат на пазара веднага след 2026 г., изтъква Шмал.

„Това означава по-малки батерии, защото големите батерии в малките коли увеличават цената“, посочва Шмал, добавяйки: „Средностатистическият клиент изминава с кола 40 километра на ден, така че защо ви е необходим пробег от 500 километра?“.

Делът на електромобилите нарасна до 6,8% от общите продажби на Volkswagen през третото тримесечие.  Продажбите на този тип задвижване нарасна на годишна база с 25% до 366 400 броя в рамките на компанията.

По-рано този месец Volkswagen обяви, че отлага плановете си за избор на локация за строежа на своята бъдеща фабрика за електромобилни батерии в Източна Европа на фона на несигурната икономическа среда.

„Volkswagen AG и неговият бизнес за батерии PowerCo непрекъснато разглеждат подходящи места за следващата си гигафабрика в Европа“, изтъква най-големия производител на елки коли в Европа в съобщение по имейл. „Засега не са взети решения, процесът на оценка продължава“, добавят от Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още