IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes влага над 1 млрд. евро в адаптиране на заводите си към електромобилността

Много от заводите за компоненти ще продължат да произвеждат части за автомобили с двигатели с вътрешно горене, докато има търсене на такива превозни средства

10:35 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Mercedes-Benz AG изложи в сряда план на стойност над 1 млрд. евро за адаптиране на своята глобална производствена мрежа към изграждане на системи за електрическо задвижване - включително за сглобяване на батерии, електрически задвижващи модули и оси - от 2024 г., съобщава Ройтерс.

Заводите в Каменц и Унтертюркхайм в Германия, както и съоръженията в Пекин, които вече правят батерии за електрически и хибридни модели, ще произвеждат и батерии за модели, базирани на предстоящите платформи MMA и MB.EA, като заводът в Кьоледа очаква подкрепа от местните власти.

Фабриките в Унтертюркхайм, Пекин и Себеш, Румъния, ще произвеждат електрически задвижващи агрегати за автомобилите, използващи новите платформи, като фабриките в Хамбург и Унтертюркхайм ще останат водещи при сглобяването на електрически оси и компоненти.

„Няма завод, който да не е включен“, изтъкна директорът на производството в групата Йорг Бурцер по време на пресконференция.

Ръководството на Mercedes и представители на синдикатите се споразумяха през юни за пренасочване на европейските заводи на компанията от производство на конвенционални превозни средства към изграждане на електромобили, превръщайки съоръжението в Зинделфинген в дом за автомобили от висок клас, базирани на платформата AMG.EA. Междувременно фабриките в Бремен и Кечкемет, Унгария, ще сглобяват основните луксозни модели.

Много от заводите за компоненти ще продължат да произвеждат части за автомобили с двигатели с вътрешно горене, докато има търсене, тъй като концернът ще използва приходите от продажбата на конвенционални автомобили, за да финансира своята електрификация с хоризонт до 2030 г. на пазарите, които позволяват това.

В понеделник Mercedes обяви, че ще инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на своя първи завод за електрически микробуси в Явор, Полша. Подразделението Mercedes-Benz Vans подписа декларация за намерение с полското правителство и други партньори. В Явор звеното произвежда двигатели с вътрешно горене и батерии за Mercedes-Benz Cars.

Заводът ще бъде четвъртият от европейската производствена мрежа за микробуси на Mercedes-Benz, която се насочва към производство само на изцяло електрически търговски превозни средства, изградени на платформата VAN.EA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още