IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes влага над 1 млрд. евро в завод за електрически микробуси в Полша

Фабриката ще бъде четвъртата от европейската производствена мрежа за микробуси на компанията

17:30 | 12.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за търговски превозни средства на германския производител на премиум автомобили Mercedes-Benz - Mercedes-Benz Vans, ще инвестира над 1 млрд. евро в изграждането на своя първи завод за електрически микробуси в Явор, Полша, съобщава Ройтерс.

Концернът очаква одобрение на условията по сделката за инвестицията, информира Mercedes.

Подразделението подписа декларация за намерение с полското правителство и други партньори. Бизнесът планира да построи фабриката за микробуси в своя комплекс в Явор, където произвежда двигатели с вътрешно горене и батерии за Mercedes-Benz Cars.

Заводът ще бъде четвъртият от европейската производствена мрежа за микробуси на Mercedes-Benz, която се насочва към производство само на изцяло електрически търговски превозни средства, изградени на платформата VAN.EA.

Евентуалното разширяване на завода чрез съвместно предприятие с американския производител на електрически ванове Rivian няма да се осъществи, тъй като американската фирма е променила приоритетите си, информира по-рано в понеделник Rivian.

„Решихме да поставим на пауза дискусиите с Mercedes-Benz Vans относно меморандума за разбирателство, който подписахме по-рано тази година за съвместно производство на електрически микробуси в Европа“, споделя главният изпълнителен директор на Rivian Робърт Скаринг, отбелязвайки, че компанията преследва „по-добра възвръщаемост, съобразена с риска". „В този момент вярваме, че фокусирането върху нашия потребителски бизнес, както и върху нашия търговски бизнес, отразява най-атрактивните краткосрочни възможности за максимизиране на стойността на Rivian“, добавя той.

Mercedes-Benz повиши прогнозата си за оперативния марж за своя автомобилен бизнес в края на октомври, след като отчете 1,4 млрд. евро печалба при 23,5 млрд. евро приходи, но през същото тримесечие на тази година компанията спечели 4,03 млрд. евро при 28,2 млрд. евро приходи.

Германската автомобилна група очаква марж на оперативната печалба за 2022 г. от 13-15% за автомобилния си бизнес и възвръщаемост от 9 до 11% за своите операции с търговски превозни средства. Предишната оценка на компанията беше за марж от 12-14% за автомобилния бизнес и 8-10% за микробусите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още