IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 5000 служители на GM напускат доброволно след придобиване на дял в концерна

По този начин компанията се доближава до постигне на целта за намаляване на разходите от 2 млрд. долара до края на 2024 г.

16:21 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Около 5000 служители с фиксирано възнаграждение в General Motors Co. придобиха дялове в компанията, за да я напуснат, като по този начин американският автомобилен концерн се доближава до постигне на целта за намаляване на разходите от 2 млрд. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки главният финансов директор Пол Джейкъбсън.

General Motors успя да повиши цените на своите модели в САЩ през последните две години, тъй като проблемите в рамките на веригата на доставки стимулираха компанията да засили контрола над производството. По думите на Джейкъбсън няма възможност за допълнително повишаване на цените. „Трябва да бъдем по-бързи по отношение на съкращаването на разходите“, добавя той.

Компанията си постави за цел да намали с 2 млрд. долара оперативните си разходи до края на 2024 г., като 30-50% от крайната цел трябва да бъдат постигнати през текущата година.

Главният изпълнителен директор на General Motors Мaри Бара заяви в писмено обръщение към служителите във вторник, че съкращенията на няколкостотин работни места през февруари и придобиването на дялове „са осигурили приблизително 1 млрд. долара“ към крайната цел. Тя добави, че на този етап не се разглежда програма за принудително освобождаване на служители.

Концернът ще намали производството, за да поддържа инвентара под контрол, добавя от своя страна Джейкъбсън. По-рано тази година General Motors затвори монтажен завод за пикапи във Форт Уейн, Индиана, за две седмици.

Според Джейкъбсън компанията ще поеме такси от 1 млрд. долара за първото тримесечие заради намаляването на персонала, като първоначално тя прогнозираше сумата да възлиза на 1,5 млрд. долара.

По думите му General Motors сега разпределя 75% от годишните си капиталови разходи между проекти за електромобили, които в краткосрочен план няма да бъдат толкова рентабилни, колкото бизнеса с коли с двигател с вътрешно горене.

Концернът се позиционира отлично за субсидиите, предвидени в Закона за намаляване на инфлацията (IRA), одобрен от американските власти през август, изтъква още Джейкъбсън.

General Motors разполага с три фабрики за батерии в Северна Америка и скоро ще обяви местоположението на планиран четвърти завод, добавя той.

Някои анализатори поставиха под съмнение продължаващите инвестиции на компанията в бизнеса с роботизирани таксита, който се развива чрез звеното Cruise. Джейкъбсън каза, че подразделението се разширява и „се справя много добре".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още