IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors търси зелена светлина за автономните коли на среща със сенатори

Изпълнителният директор на концерна Мари Бара разговаря с демократите Мария Кантуел и Гари Питърс относно напредъка на технологията и конкуренцията с Китай

12:37 | 17.03.23 г.
Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на General Motors Мари Бара. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на General Motors Co. Мари Бара се срещна с двама сенатори в четвъртък, тъй като автомобилният производител от Детройт настоява за законодателство за ускоряване на внедряването на автономни превозни средства по пътищата в САЩ, съобщава Ройтерс.

Бара се срещна с председателя на комисията по търговия към Сената Мария Кантуел и със сенатора Гари Питърс, член на същата комисия. И двамата са представители на Демократическата партия.

Конгресът се намираше в задънена улица повече от шест години заради законодателството за облекчаване на разпоредбите, които биха позволили внедряването на хиляди автономни превозни средства.

„Трябва да действаме, за да гарантираме, че производителите в САЩ могат да се конкурират със страни като Китай, да създават работни места тук и да подобряват безопасността по пътищата“, изтъква Питърс, който представлява щата Мичиган, където е базирана GM. По думите му Бара е обсъдила с политиците "бъдещето на мобилността - включително автономните превозни средства".

GM и неговото звено за автономни технологии Cruise разкриха в началото на миналата година, че са подали петиция до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) за разрешение да разположат по пътищата до 2500 самоуправляващи се превозни средства, които нямат волани, огледала за обратно виждане, мигачи или чистачки на предното стъкло.

GM иска да внедри своето превозно средство Origin, което е оборудвано с плъзгащи се врати и няма волан. Компанията казва, че превозните средства ще изискват от пътниците да закопчават предпазните колани преди потегляне. NHTSA започна да разглежда петицията през юли, но не предприе действия в тази връзка.

През 2017 г. Камарата на представителите прие чрез гласуване законодателство за ускоряване на приемането на самоуправляващи се автомобили, както и забрана на щатите да определят стандарти за ефективност и разширяване на броя на превозните средства, които могат да бъдат използвани с изключения, но законопроектът така и не мина в Сената.

През декември NHTSA започна проучване относно безопасността на системата за автономно шофиране в превозни средства, произведени от Cruise, след съобщения за две наранявания при катастрофи. Регулаторът заяви, че е получил известия за инциденти, при които автономните коли на звеното на GM за внезапни потегляния или спирания на превозните средства,

През декември Cruise обяви, че сътрудничи на разследването, отбелязвайки, че превозните ѝ средства са „изминали близо 700 000 мили в автономен режим в изключително сложна градска среда с нулеви животозастрашаващи наранявания или смъртни случаи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още