IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на GM скачат с 24% на фона на по-голяма наличност на чипове

Компанията е продала над 14 700 броя Chevrolet Bolt през третото тримесечие, като това е най-доброто представяне на модела досега

18:44 | 03.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на най-големия американски автомобилен производител по пазарен дял General Motors Co. за третото тримесечие нарастват с 24%, което показва, че глобалният недостиг на чипове започва да отшумява, съобщава New York Times.

Автомобилният производител обяви, че е продал 555 580 автомобили през тримесечието, приключило на 30 септември, в сравнение с 446 997 броя през същия период на 2021 г.

Други автомобилни производители се очаква да предоставят данни за своите продажби по-късно в понеделник. Ford Motor ще оповести продажбите си във вторник (4 октомври).

В неделя Tesla заяви, че е доставила 343 хил. електрически коли в световен мащаб през третото тримесечие. Това представлява увеличение спрямо данните преди година, но изостава от очакванията на анализаторите.

Подобно на повечето други автомобилни производители, General Motors е в разгара на фундаментален преход към електрически превозни средства. В същото време автомобилната индустрия продължава да страда от недостига на полупроводници, както и от мерките на Китай по отношение на новите коронавирусни огнища.

Продажбите на GM през третото тримесечие са в контраст с мудното му представяне през същото тримесечие на 2021 г., когато производството на ключови компоненти в Азия беше прекъснато.

Компанията заяви, че е продала над 14 700 електрически автомобила Chevrolet Bolt през третото тримесечие, най-доброто представяне на модела на тримесечна основа досега. Скокът в продажбите на Bolt отразява понижените цените на автомобила.

GM планира да увеличи производството на Bolt през следващата година до около 70 хил. автомобила.

През август компанията стартира производство в завод за батерии в Лордстаун, Охайо. Произведените там батерии ще бъдат използвани в електрически пикап и за електрически SUV модела на GM, които ще се появат на пазара през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още