IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors подкрепя приемане на по-строги стандарти за емисиите до 2030 г.

Американският концерн и Фондът за защита на околната среда публикуваха серия от съвместни препоръки за насърчаване на електрическата мобилност

13:16 | 21.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. подкрепя установяването на по-строги стандарти в САЩ за емисиите на парникови газове от автомобилите, за да се гарантира, че поне 50% от новите превозни средства, продавани до 2030 г., няма да отделят никакви вредни емисии, съобщава Ройтерс.

Най-големият производител на автомобили в САЩ и Фондът за защита на околната среда (EDF) публикуваха серия от съвместни препоръки за насърчаване на налагането на електрически превозни средства, докато Агенцията за опазване на околната среда (EPA) разработва регламент за автомобилите, които ще излязат на пазар от 2027 до 2030 г.

GM и EDF заявиха, че новите стандарти на EPA „трябва да помогнат да се гарантира, че най-малко 50% от новите превозни средства, продадени до 2030 г., не отделят емисии“.

Някои други екологични групи обаче изразиха опасения, че Калифорнийският съвет за въздушни ресурси (CARB) може да облекчи изискванията относно емисиите за GM и други автомобилни производители, които не са се присъединили към споразумението за емисиите в Калифорния през 2019 г.

Председателят на CARB Лиан Рандолф заяви, след като беше попитан как автомобилните компании ще отговорят на краткосрочните изисквания, че производителите трябва да определят най-подходящата стратегия, за да предприемат бързи действия в тази насока.

Новият изпълнителен директор на CARB Стив Клиф каза миналата седмица, че се е срещнал с главния изпълнителен директор на GM Мари Бара в Детройт, за да говорят по темата.

През декември EPA финализира новите изисквания за емисиите при лекотоварните автомобили, пуснати в продажба през 2026 г., които отново бяха затегнати след тяхното разхлабване по време на мандата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„General Motors си е поставил крайна цел да елиминира емисиите от ауспуха при новите лекотоварни автомобили до 2035 г.“, припомни Бара.

Президентът Джо Байдън иска 50% от всички нови превозни средства, продавани през 2030 г., да бъдат изцяло електрически или плъгин хибриди, но все още не е одобрил регламента на Калифорния, приет миналия месец, за постепенно премахване на новите конвенционални лекотоварни автомобили до 2035 г.

През март 2020 г. администрацията на Тръмп отмени стандартите, определени от неговия предшественик - демократа Барак Обама, налагайки изискване за годишно увеличение на горивната ефективност до 2026 г. от само 1,5%. За сравнение, администрацията на Обама изискваше 5% годишно увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Това на снимката е HUMMER EV ... разпродадоха всичките 99 броя от Edition 1 за 10 минути ... цената му беше $112к ... В момента на вторичният пазар се продава за $324 и не липсват куповачи ... :))) ... Не е като лада нива , ама бива ... Как е друзя антиваксъре-газовици , не се търсят електричките , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още