IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е изправена пред колективен иск за предполагаемо нарушаване на личната неприкосновеност

Според заведеното дело компанията на Илон Мъск е извършила „особено грубо“ и „силно обидно“ деяние

10:13 | 09.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Собственик на автомобил Tesla от Калифорния е обвинил производителя на електрически автомобили в потенциален колективен иск в нарушаване на личната неприкосновеност на потребителите, съобщава Ройтерс.

Делото, заведено в окръжния съд на Северната област в Калифорния, стана факт след съобщения на Ройтерс в четвъртък, че група служители на Tesla са споделили чрез вътрешнофирмена система за съобщения нарушаващи личното пространство записи и изображения от автомобилни камери в периода 2019-2022 г.

В делото, заведено от Хенри Йе, който живее в Сан Франциско и има Tesla Model Y, се твърди, че служителите са имали достъп до снимков и видео материал за свое развлечение, унижавайки „тези, които са тайно записани“.

„Също както би бил всеки, г-н Йе е разгневен от идеята, че камерите на Tesla могат да бъдат използвани за нарушаване на личното пространство на семейството му, което конституцията на Калифорния съвестно защитава“, заяви адвокатът, представляващ Йе, Джак Фицджералд в позиция до Ройтерс. „Tesla трябва да бъде държана отговорна“, допълни той.

От Tesla не са отговорили незабавно на запитване за коментар от Ройтерс.

Според заведеното дело компанията на Илон Мъск е извършила „особено грубо“ и „силно обидно“ деяние.

В него се посочва, че Йе действа „срещу Tesla от свое име, на ищци в подобна ситуация и обществото като цяло“. В жалбата се казва, че бъдещият колективен иск ще включва лица, които са притежавали или наели Tesla през последните четири години

По-рано Ройтерс съобщи, че някои служители на Tesla могат да видят потребителите да правят „наистина интимни неща. Можем да видим децата им“, коментира бивш служител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
scott
преди 1 година
ми ти си инсталирай камери, пък чакай никой да не те гледа.....напирмер, ако чукаш стопаджийка у колата, колко му е да ти хакнат камерата и да те изнудват, че ше пратат снимките на жена ти?и ДРУГ ПЪТ СЪМ ПИСАЛ че електориграчките немат бъдеще. Щото ти ограничават скоростта и ти забраняват чукането в колата. ИЗЦЕЛО СА ПРОТИВОПОТРЕБИТЕЛСКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Моабет да става
преди 1 година
Това не е само при колите. Apple има лицата на всички които са закупили последните модели телефон. Много други имат пръстовите отпечатъци. Смарт TV с гласово управление, Кортана, Алиса, ОК гугъл ви слушат непрекъснато. TV с жестово управление също така ви и гледа. Даже когато телевизора не е включен. Сложете го в спалнята и си поканете гадже. Хората от техническата поддръжка имат нужда от развлечения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
Да в САЩ могат да се правят пари от въздуха. В случая ако не са си вирзали гащите в договора за покупка, компанията да има достъп до камерата в колата с цел подобряване на обслужването, Тесла ще имат големи проблеми. Или както казват евреите ако един проблем може да се реши с пари то той не е проблем а разход. Следва продължение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още