IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Канада ще изградят трансграничен коридор за зареждане на електромобили

Проектът ще осигури мрежа от бързи зарядни станции приблизително на всеки 80 километра между Каламазу, щата Мичиган, и Квебек Сити, Канада

15:36 | 01.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и Канада обявиха планове за обособяване на съвместен коридор за зареждане на електромобили, който ще свързва двете страни, съобщава Green Car Reports.

Проектът, известен като Binational EV Corridor, има за цел да осигури мрежа от бързи зарядни станции приблизително на всеки 80 километра между Каламазу, щата Мичиган, и Квебек Сити, Канада, става ясно от прессъобщение на американското Министерство на транспорт.

Все още не е ясен графика на строителството на коридора.

„САЩ и Канада отдавна се радват на продуктивно партньорство по въпросите на транспорта и в този дух сме горди да обявим първия по рода си коридор за електромобили между САЩ и Канада“, изтъква американският министър на транспорта Пийт Бутигиг.

Проектът ще свърже Канада, където едно на всеки десет закупени нови превозни средства вече не отделя никакви емисии – с планираната мрежа на САЩ от 500 хил. устройства на стойност 7,5 млрд. долара, заделени съгласно Закона за инфраструктурата. Коридорът ще обхваща 75 хил. мили от основната пътна мрежа на двете страни.

Започвайки от Каламазу, някога дом на производителя на таксита Checker, маршрутът ще минава през други центрове за производство на автомобили в Мичиган, преди да стигне до Онтарио – друг център за автомобилно производство, който става все по-важен с напредъка на електрификацията.

Ford, например, се очаква да произвежда електрически SUV в Оуквил, щата Онтарио. Volkswagen също така избра канадската провинция за първия си северноамерикански завод за батерии. Уиндзор, щата Онтарио, трябва да се превърне в производствен център за електромобилните амбиции и на Stellantis — ако компанията получи търсената държавна подкрепа. А General Motors вече сглобява своите електрически микробуси BrightDrop и тежкотоварни превозни средства в Онтарио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още