IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis призна, че ще има нужда от още фабрики за батерии в САЩ

За да изпълни производствените си цели, концернът може да построи още една или две гигафабрики, заяви изпълнителният директор Карлос Таварес

21:47 | 30.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес. Снимка: Bloomberg L.P.

Френско-италианският автомобилен концерн Stellantis NV ще се нуждае от една или дори две допълнителни гигафабрики за електромобилни батерии в САЩ, за да постигне целите си за производството, обяви главният изпълнителен директор на компанията Карлос Таварес, цитиран от Ройтерс.

Според Таварес, който говори по време на церемонията по откриването на първата батерийна фабрика във Франция, автомобилният производител ще трябва да изгради още подобни съоръжения в Северна Америка, където вече обяви планове за строеж на два завода за производство на батерии.

Законът за намаляване на инфлацията (IRA) създаде "много благоприятни" инвестиционни условия в страната, добавя Таварес.

Stellantis, която контролира марки като Fiat и Peugeot, се стреми към глобален капацитет за производство на батерии, еквивалентен на 400 гигаватчаса (ГВтч) до 2030 г.

Концернът вече обяви изграждането на завод в Канада и в американския щат Индиана, както и три подобни съоръжения в Европа, с общ производствен капаците от 120 ГВтч.

Междувременно гигафабриката във Франция подчертава надпреварата между европейските страни за привличане на международни компании за производство на електромобили и свързаните с тях компоненти, докато светът се насочва към локализиране на веригите на доставка и към все по-протекционистки политики в стремежа си към въглероден нуетралитет.

Съоръжението на Automotive Cells Company (ACC) – съвместно предприятие между Stellantis, Mercedes-Benz AG и TotalEnergies – включва споделена инвестиция в размер на 2 млрд. евро, като френското правителство и местните власти осигуряват почти половината от сумата.

Заводът ще произвежда литиево-йонни батерии, като се очаква да бъде въведен в експлоатация по-късно тази година с първоначален капацитет от 13 гигаватчаса (ГВтч), който ще бъде увеличен до около 40 ГВтч - достатъчно, за да покрие търсенето на около 500 хил. автомобила годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още