IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата електромобилна надежда на Великобритания търси спасение в САЩ

Изправената пред финансов колапс Arrival ще хване спасителния пояс в лицето на американския Закон за намаляване на инфлацията, загърбвайки родния пазар

22:09 | 25.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският електромобилен стартъп Arrival, която се сблъска с редица проблеми в стремежа си да се конкурира с пазарни лидери като Tesla Inc., сега насочва надеждите си към щедрите субсидии, заложени в американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), както и към второто си сливане с компания със специално предназначение (SPAC), че му помогне да оцелее, пише Ройтерс.

От основаването си през 2015 г. компанията разработва превозни средства за компании като United Parcel Service Inc. и Uber Technologies Inc., но изгоря голямо количество пари в брой без да успее да достигне до търговско производство, като сега се готви да свие своя бизнес във Великобритания за сметка на САЩ.

С 283-те милиона долара, които Arrival трябва да получи от сливането със SPAC дружеството Kensington Capital Acquisition Corp V, обявено през април, ръководителите на стартъпа изтъкват, че засега ще се съсредоточат само върху едно превозно средство, което ще се произвежда в САЩ. Това превозно средство представлява голям микробус, който ще осигури на купувачите субсидии от 40 хил. долара, предоставени чрез IRA, което е значително повече от 7500-те долара, осигурени от Вашингтон при покупка на лек електромобил.

Новите инвеститори на Arrival са "много развълнувани от нашия американски продукт и от американския пазар", заяви главният финансов директор Джон Возняк. „Има много попътни ветрове“, включително приетия наскоро регламент в Калифорния, който изисква търговските автопаркове да бъдат електрифицирани през следващите 10 години.

Най-важното е, че Arrival казва, че един от първите ѝ инвеститори, UPS, остава основен клиент – куриерският гигант е поръчал до 10 000 микробуса - макар да признава, че не е особени щастлив след години на чакане за доставка на превозните средства.

„Продължаваме да оценяваме решението на Arrival да пренасочи усилията си към производството и как това може да повлияе на потенциалното бъдещо внедряване на превозни средства“, споделя говорител на UPS.

Други електромобилни стартъпи като Rivian Automotive Inc. , Lucid Group Inc., Fisker Inc. и Lordstown Motors Corp. са изправени пред подобни предизвикателства, опитвайки се да увеличат производството, докато изгарят пари във време, когато малко инвеститори ще им дадат повече.

Но IRA, който влезе в сила миналия август, предоставя достатъчно мощен спасителен пояс на Arrival, за да може концернът да привлече нови инвеститори. Подкрепата включва данъчни отстъпки на клиенти за покупки на определени електромобили.

Сега Arrival има за цел да започне да произвежда своя средноголям товарен микробус XL Van в „микрофабрика“ в Шарлот, Северна Каролина, до края на 2024 г., като Возняк казва, че е уверен, че компанията ще постигне тази цел.

Arrival досега е направила три прототипа на своя по-малък L Van в своя завод в Обединеното кралство, които се тестват по пътищата, за да подпомогнат развитието на по-големия и по-скъп модел.

Микробусите от клас 4 са по-привлекателни от по-малките модели, "защото цените и маржовете са много по-високи", коментира Майкъл Абелсън, ръководител на северноамериканското звено на Arrival.

„Въпросът е дали ще имат достатъчно пари, за да влязат в серийно производство?“, изтъква Дейвид Бейли, професор по бизнес икономика в Университета в Бирмингам.

Последна актуализация: 22:08 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... смешно политкомисарче , чети вее ... човекът ти е написал смени годината на календара вее ... за кво даваш миналогодишни цени ?! за март'23 цените for business беха вече под 30 цента за киловатчас , в момента промишлените клиенти от най-високата категория на консумация плащат около 17 цента за киловатчас , зависи от инфраструктурата ... кво се ровиш кат некъв аматьор в общи сайтове , запитай диретно е.он ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Излязох, видях и споделям: *https://globalpetrolprices.com/electricity_prices/ Нали си ми аверче, ще ти спестя излизането от *офиса*, за да ги видиш и ти. Виж кой е последен и с колко на чарта и после намери United States и сравни. Разгледай и последните И не забравяй горе в табчето на чарта да сетнеш *for business*. После пак ела тук да трроппаш, настъпваш и газиш ллайннаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ае излез от пещерата и виж цените и тогава пускай миналогодишни опорки. Енглизите от 7 години не са е ЕС, спрял!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
*Голямата електромобилна надежда на Великобритания търси спасение в САЩ* - Това е, което правят много европейски компании, при това не само от аутомотив индустрията. И не само в САЩ. Цените на енергията в ЕС са смъртна присъда за икономиката на терен. Само с печатане не става. И акъл трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 10 месеца
До: evlogi ... професорът , дето стоеше в основата на идеята , е напуснал компанията ... голямото его , когато се сблъска с реалността на масовото производство , може да бъде болезнено ... без сериозна финансова помощ , както беше предложена у нас и в Гърция , този тип производство е обречено ... в този сегмент чайниците водят засега убедително ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 месеца
До: evlogi - Е, как какво стана? Нафамози се, а сега...сега, търси мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
evlogi
преди 10 месеца
А кво ли стана с нашата голяма електромобилна надежда, онази фамозна въшка,дето Кирето лъжеца я обяви с гръм и трясък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още