IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карането на електромобил е два пъти по-евтино от конвенционални автомобили в Германия

1 трлн. долара са отпуснати под формата на субсии за изкопаемите горива, сочат данни на МАЕ

15:16 | 05.06.23 г. 1
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Разходите за шофирането на електромобили в момента са два пъти по-ниски от тези за конвенционалните двигатели в Германия, а в Аржентина и Индия карането на електромобил е седем пъти по-евтино, сочи анализ на Международната агенция за енергетика (МАЕ), в който се оценяват ефектите от енергийната криза. От институцията припомнят, че през 2022 година страните по света са похарчили 1 трлн. долара за субсидии, свързани с потреблението на изкопаеми горива. Тази сума е рекордна и част от нея беше събрана под формата на допълнителни данъци върху дейността на енергийни компании, реализирали неочаквани печалби от кризата, допълват още от МАЕ.

От организацията обаче имат критики към тази политика - тя засяга най-уязвимите слоеве на обществото, но рядко програмите са таргетирани и реално ползите са за хората с повече възможности.

Въпреки подкрепата за изкопаемите енергоресурси цените им бяха толкова високи, че са насърчили съществено някои зелени технологии, като например покупката на електромобили, както и поставянето на термопомпи и соларни панели през миналата година. Така в момента електромобилите имат дял от 14% от световния автомобилен пазар спрямо под 5% преди две години, допълват от организацията.

Енергийната криза направи много по-изгодни за потребителя електромобилите, отколкото конвенционалните двигатели, особено в страните, в които нямаше субсидии за горивата. Но дори и в държавите, които правителствата полагат усилия, за да поддържат приемливи цените на горивата, има спестявания - от 380 долара в Япония до 1300 долара в Канада. Това е разликата в цената за пробега на 12 хил. километра годишно направени от електромобил спрямо традиционните автомобили.

Субсидиите за изкопаемите горива бяха временни в повечето развити икономики, но за развиващите се страни помощите за горивата и електроенергията са дългосрочна мярка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 10 месеца
Значи ако карат на газ, ще им излезе дори още по-евтино. А като сметнем, че електрокарът е почти двойно по-скъп, е аре 30% да вземем, като сложим загубеното време за зареждане и големите ограничения в разстоянията, за луксозен градски автомобил не си струва да се хаби толкова човек. Освен ако иска да се изфука с мангизите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още