IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните марки могат да достигнат 50% дял от автомобилния пазар на Китай през 2023 г.

AlixPartners прогнозира, че китайските продажби на нови леки коли ще се увеличат с 3% тази година до 24,9 млн. броя, възстановявайки се до нивата от преди пандемията

22:20 | 05.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Електрическият модел на Nio ET5. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Електрическият модел на Nio ET5. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските автомобилни марки са напът тази година да заемат за първи път малко над половината от местния пазар благодарение на доминацията си на пазара на електромобили, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на консултантската AlixPartners.

През последните четири десетилетия китайският автомобилен пазар е доминиран от глобални марки като Volkswagen AG и Toyota Motor Corp., опериращи съвместно с местни партньори.

Но конкурентното ценообразуване, бързото пускане на нови модели и ръстът на местните производители на електромобили като BYD Co., Nio Inc. и Xpeng Motors промени динамиката на пазара. През първата четвърт на годината Китай за пръв път изпревари Япония като най-големият износител на автомобили в света.

AlixPartners прогнозира, че китайските продажби на нови леки коли ще се увеличат с 3% тази година до 24,9 млн. броя, възстановявайки се до нивата от преди пандемията. До 2030 г. те ще се увеличат до 30,6 млн. броя годишно, когато повече от половината от колите, продадени в Китай, ще бъдат електрически.

Китайският пазар на коли, използващи нов вид енергия (NEV), Където влизат плъгин хибриди и изцяло електрически автомобили, се е възползвал през периода 2016-2022 г. от държавни субсидии в размер на 57 млрд. долара, посочва консултантската компания.

За същия период американските власти са отпуснали субсидии в размер от 12 млрд. долара.

AlixPartners прогнозира още, че към 2030 г. китайските автомобилни марки ще продават на световните пазари около 9 милиона автомобила, или около 30 на сто от целия пазар. Те ще заемат 15 на сто от пазара в Европа и по 19 на сто от пазарите в Южна Америка и Югоизточна и южна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 05.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още